15 - 19
velj
Zagreb
Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu

29. Međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi

Zagreb | Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu

15 - 19.02.2023

29. Međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi

Mladi virtuozi

share

Ovogodišnje izdanje 29. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi (violina) održat će se od srijede (15.2.) do nedjelje (19.02.2023.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

29. Međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi ove godine započet će u srijedu 15. veljače u 14.30 h u dvorani na 4. katu Muzičke akademije Zagreb (Trg Republike Hrvatske 12). Nakon toga slijedi natjecateljski program,  a u nedjelju 19. veljače s početkom u 12 h dodijelit će se nagrade najboljima uz svečani završni koncert u dvorani Blagoja Berse.

Ove godine riječ je o međunarodnom natjecanju za učenike i studente violine u dobi do 10 godina do 24 godine u pet kategorija.  O kandidatima će prosuđivati međunarodni žiri sastavljen od pet svjetskih eminentnih pedagoga, profesora i violinista koji su odgojili generacije talentiranih glazbenika; Vinko Fabris, Jernej Brence, Lajos Földesi, Vasilij Meljnikov, Nenad Merle i Davor Philips. Najbolji pijanisti dobit će i novčane nagrade koje dodjeljuje Gradska skupština Grada Zagreb te ostale posebne nagrade sponzora.

Raspored nastupa pronađite OVDJE. Posebnost Mladih virtuoza je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje.

Ovogodišnje zadane etide pod naslovom Etide iz Nigdjezemske je napisao mladi i perspektivni skladatelj Ivan Končić. On je dosad najmlađi angažirani skladatelj za ovo natjecanje. Njegove etide predstavljaju pravo osvježenje i poticaj svim natjecateljima i drugim violinistima u budućnosti. Riječ je o sljedećim etidama: 1. kategorija – Wendy, 2. kategorija – Petar, 3. kategorija – Izgubljeni dječaci, 4. kategorija – Kuka i Gusari te 5. kategorija – Zvončica.

Svake se godine tiskaju i notna izdanja zadanih skladbi u izdanju Cantusa. Dosad je nastao impozantan opus skladbi od 137 etide-studije tiskanih u 23 izdanja. Tako je opravdana potpora Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, Hrvatskog društva skladatelja, Cantusa, Muzičke akademije u Zagrebu i TZ Grada Zagreba.

Natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb, utemeljeno je 1994. godine na Glazbenoj školi Pavla Markovca na inicijativu profesorice Jelice Kuzmin pod imenom Mladi virtuozi – Etide i skale. Prvotno zamišljeno kao školsko natjecanje za učenike klavira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, natjecanje ubrzo prerasta te okvire te mu se već sljedeće godine pridružuju i violinisti. Od tada se natjecanje odvija svake godine, naizmjenično za klaviriste i violiniste. Godine 1996. povećava se broj kategorija, proširuju dobne granice natjecatelja i tehnički zahtjevi, te natjecanje postaje međunarodno.

Svojim postojanjem i rezultatima natjecanje je ispunilo sva očekivanja nekoliko entuzijasta pokretača. Zahvaljujući ovom natjecanju, održani su brojni seminari, javni satovi i stručni okrugli stolovi, a vidljiv je i veliki napredak tehničkog umijeća natjecatelja. U stvaranju projekta velik je udio svih djelatnika GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, jedne od najuglednijih i najuspješnijih  glazbenih obrazovnih institucija u RH.

Od samog osnutka natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine grada Zagreba te uz svesrdnu potporu sponzora: EURO-UNIT group, Hrvatska kulturno umjetnička baština, Zagreb, a-classic, audio-video snimanja i izdavaštvo, Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća, Zagrebački omladinski komorni orkestar i OFFSET TISAK NP GTO d.o.o.

Sljedeći događaj