16
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

10. Flamenco Festival Zagreb

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

16. 11. 2022 | 20:00

10. Flamenco Festival Zagreb

unnamed (1)

share

Flamenco Festival Zagreb slavi svoje deseto izdanje! 16. studenog, na Svjetski dan flamenka u Lisinski stiže velika zvijezda flamenca Montse Cortés.

“U njezinom glasu čuje se bol koja joj prolazi kroz grlo kao da ju je nataložilo nekoliko generacija pjevača.”
(iz recenzije Pabla García-Mancha, Toroprensa)

Ovogodišnji festival odaje počast cante jondu odnosno dubokom pjevu, temelju flamenko umjetnosti. Iako je flamenko istupio iz zatvorenih obiteljskih krugova Andaluzije na pozornice diljem svijeta, mnoge poznate umjetničke obitelji ostale su do danas svojevrsni čuvari autentičnog flamenka. Zagreb ima čast da ugosti jedno od najzvučnijih flamenco imena današnjice Montse Cortés koja u Lisinski stiže u pratnji gitariste Eduarda Cortésa. Radila je s najznačajnijim flamenko gitaristima kao što su Paco de Lucía s kojim je bila na turneji 3 godine, Tomatito, Vicente Amigo, El Viejín. Surađivala je s velikim plesnim ličnostima kao što su Antonio Canales, Joaquín Cortés, Farruquito, Eva la Yerbabuena, Belén Maya, Sara Baras.

Njezina solo karijera potvrdila ju je kao jednu od vodećih pjevačica u aktualnom flamenku, a zbog iznimne boje glasa jedna je od najtraženijih pjevačica za različite glazbene suradnje. 2012. s diskografskim projektom “Flamencas en la sombra”, obilazi najvažnije festivale u Španjolskoj i inozemstvu (Quijote Festival, Pariz; Bienal de Flamenco, Sevilla; Center for Musical Disemination, Madridu). 2014. premijerno izvodi “En cante a dos” u Teatro Español u Madridu s izraelskom pjevačicom Yasmin Levy, a trenutno priprema svoj novi projekt “Con Serrat Cortés y Salazar” s jazz pjevačicom Edith Salazar. Značajna je i njezina suradnja s produkcijskom kućom Casa Limóna pod vodstvom Javiera Limóna.

Sljedeći događaj