25
stu
Zagreb
Institut Liszt Zagreb

Smiljan Mrčela, violončelo/Ljubomir Gašparović, fortepiano

Zagreb | Institut Liszt Zagreb

25. 11. 2022 | 19:00

Smiljan Mrčela, violončelo/Ljubomir Gašparović, fortepiano

311805137_3232735060283303_7815364046495005287_n

share

Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo u g-molu, op. 5, br. 2
Adagio sostenuto ed espressivo
Allegro molto più tosto presto
Rondo. Allegro
Franz Schubert: Sonata Arpeggione u a-molu, D. 821
Allegro moderato
Adagio
Allegretto
Klavir: C. Bechstein (1906.)
Smiljan Mrčela, rođen u Zagrebu, počeo je učiti violončelo u klasi prof. Dobrile Berković- Magdalenić u Glazbenom učilištu Elly Bašić. Studij je nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, a zatim se dvije godine usavršavao na poslijediplomskom studiju na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu u klasi prof. Enrica Bronzija. Pohađao je brojne seminare kod uglednih pedagoga ( V. Perlin, G. Tavares, B. Greenhouse, C. Bohorquez, R. Latzko, A. Noras…).
Dobitnik je prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što su natjecanje Marcosig u Goriziji, Hrvatsko državno natjecanje u Varaždinu, te natjecanje Antonio Janigro u Poreču. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima mladih talenata i laureata u Moskvi u organizaciji Fondacije Vladimira Spivakova. Kao član Hrvatskog gudačkog kvarteta, dobitnik je nagrade Darko Lukić za 2014. godinu.
Ostvario je solističke nastupe uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Dubrovački simfonijski orkestar i Europski omladinski orkestar, svirajući pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Martina Siegharta, Dmitrija Kitajenka, Dawida Runtza, Jeska Sirvenda, Ivana Repušića i Michala Dworzynskog. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i Japanu.
U siječnju 2013. debitirao je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina uz Zagrebačku filharmoniju u Papandopulovom koncertu za violinu i violončelo.
Smiljan Mrčela bio je član Zagrebačkih solista od 2008. do 2022. godine, a od 2011. djeluje kao solo violončelist Zagrebačke filharmonije.
SLOBODAN ULAZ
Obavezne rezevacije ulaznica putem e-pošte [email protected] ili putem uocristoforium.hr od 1.11.2022.

Sljedeći događaj

25
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Zagrebačka Filharmonija: OFF Ciklus Pamtim Samo Sretne Dane