19
srp
Zagreb
Hala Zagreb

Tash Sultana

Zagreb | Hala Zagreb

19. 07. 2023 | 20:00

Tash Sultana

Tash Sultana

share

Australski Tash Sultana premijerno dolaze u Hrvatsku u srijedu 19. srpnja na open-air koncert u Hala Parku u Zagrebu. Bit će to njihov jedini koncert u regiji.

Kantautori, producenti, multi-instumentalisti i poduzetnici, Tash su postali poznati po seriji viralnih videa u kojima predstavljaju svoju glazbu pokazujući vještinu sviranja raznih instrumenata i loopera. Od tada su obišli svijet uz headlinerske nastupe po velikim festivalima, rasprodane kazališne dvorane i arene, kao i koncert za 350 tisuća fanova, platinasta izdanja, milijune pregleda i slušanja na streamovima, brojne nagrade te postali jedno od najprepoznatljivijih imena australske glazbene scene zadnjeg desetljeća. Prepoznao je to i Bruce Springsteen kojem će se pridrižiti na koncertu u Monzi 25. srpnja.

Tash Sultana, koja se izjašnjava kao rodno fluidna i koristit zamjenicu „oni“, su počeli svirati gitaru sa samo tri godine, a na to su nadovezali piano, klavijature, syntheve, bass, bubnjeve i perkusije, te se usavršili u stvaranju beatova, sampliranju, beatboxingu, a učili su i svirati trubu, saksofon, flautu, mandolinu, harmoniku i frulu. Uz razvijeni jedinstveni stil sviranja, koji uključuje perkusije i gitare, te glas raspona pet oktava kreirali su i posebni looper za jedinstvene nastupe dok istovremeno katalog pjesama obara rekorde slušanosti na internetu.

Sve je počelo sa svirkama u pubovima, kao i na ulicama Melbournea, a kućna snimka singla “Jungle” iz 2016. godine lansirala ih je s ceste na svjetske pozornice. Od tada su oborili rekorde uz rasprodane arene diljem svijeta, kao i legendarni “Red Rocks Amphitheatre” čak drugi puta u samo pet minuta, nastupe na festivalima kao što su Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Austin City Limits i Montreal Jazz Festival.

Nakon EP-a “Notion”, debi album “Flow State pokrenuo je lavinu nagrada, osvojio onu za najbolji Blues i Roots album ili primjerice Live Roots izvođača godine, dobio zlatnu nakladu, kao i singlovi “Mystik” i “Murder To The Mind”. Drugi album Tash Sultane, “Terra Firma” zasjeo je na prvo mjesto ARIA ljestvica, a hvaljen zbog aranžmana i tekstova još jednom je pokazao veliki talent.

Samo u 2019. godini je prodali su više od 500 tisuća ulaznica diljem svijeta. 2022. godine Tash su objavili MTV Unplugged (Live in Melbourne) album koji je najuspješnija live snimka nekog australskog izvođača i korištena je u više od 160 zemalja. Uz najavu nove glazbe za ovu godinu, velika ljetna svjetska turneja ju vodi i po Europi i UK-u, a open-air zagrebački koncert u Hala Parku bit će jedini u regiji.

Early bird ulaznice su u prodaji po cijeni od 36 eura, a ta cijena vrijedit će do 14. svibnja. Dan nakon, 15. svibnja, cijena se penje se na 39 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 42 eura. Ulaznice se mogu pronaći u Dirty Old Shopu, Rockmarku, svim Eventim prodajnim mjesta, kao i na Eventim.hr.

 

Sljedeći događaj

19 - 20
srp
Dubrovnik
Atrij Kneževa dvora
74.DLJI: #synergy Festival Tour