14
kol
Osor
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

48.OGV: Graziani/Anić/Starčević

Osor | Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

14. 08. 2023 | 21:00

48.OGV: Graziani/Anić/Starčević

Osorske glazbene veceri

share

Marco Graziani, violina
Latica Anić, violončelo
Krešimir Starčević, klavir

Blagoje Bersa: Trio za klavir, violinu i violončelo, op. 7

Sergej Rahmanjinov: Prvi elegični trio za klavir, violinu i violončelo u g-molu

Sergej Rahmanjinov: Drugi elegični trio za klavir, violinu i violončelo u d-molu,op. 9

 

Marco Graziani diplomirao je violinu u klasi Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje iste godine postaje asistent, a 2016. docent. Koncertni je majstor Zadarskog komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. bio je koncertni majstor Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Kao solist i članraznih komornih sastava postiže zapažene rezultate na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima. Uz ostalo, pobjednik je 1. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2012.) te laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i nagrada Stjepan Šulek (2005. i 2006.), grada Rijeke (2007.), Ivo Vuljević i Judita (2014.).

Latica Anić (Zagreb, 1994.) počela je učiti violončelo u klasi Mihovila Karuze u dobi od sedam godina. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih violončelista i pedagoga kao što su Miklós Perényi, Jérôme Pernoo, László Fenyö, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Gary Hoffman, a kao stipendistica zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu.

Pijanist Krešimir Starčević proteklih godina privlači pozornost osmišljavajući i izvodeći koncerte kojima obilježava značajne obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja. Ove godine su to 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i Blagoja Berse. Njihova djela izvodit će uz violinista Marca Grazianija i violončelisticu Laticu Anić na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima; uz bas-baritona Krešimira Stražanca na Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru i na Samoborskoj glazbenoj jeseni; te na solističkim recitalima. Značajnim projektima zaslužan je i za obilježavanje obljetnica Dubravka Detonija, Camillea Saint-Saënsa, Ludwiga van Beethovena, Claudea Debussyja proteklih godina.

Sljedeći događaj