12
srp
Pula
Istarsko narodno kazalište – Kazališna kuća Pula

5. Backstage Live Pula: Fred Hersch

Pula | Istarsko narodno kazalište – Kazališna kuća Pula

12. 07. 2023 | 21:00

5. Backstage Live Pula: Fred Hersch

Fred Hersch

share

Ovogodišnje, peto izdanje, popularnog festivala jazz glazbe ne samo što dovodi u Pulu svjetski poznata i vrhunska imena jazz glazbe, već skrbi i o našim najpotrebitijim, mladim sugrađanima, piše organizator koncerata među kojima je i inspirativni jazz pijanist Fred Hersch.

50% prihoda prodanih ulaznica po odbitku troškova ticketinga, ZAMPA i PDV-a, uplatit će se za police životnih osiguranja djece smještene u Domu za djecu Ruža Petrović.

Festival se održava tradicionalno u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu pod pokroviteljstvom Grada Pule.

Pridružujete se velikoj obitelji onih koji kupnjom ulaznica uživaju u vrhunskoj glazbi i pomažu onima kojima je pomoć jamačno najpotrebnija.

Iskoristite cijene ulaznica u pretprodaji! Na dan koncerta ulaznice su 4€ skuplje (parter –  16 €, lože 19 € , balkon 13 €)

Koncert je humanitaran, te su cijene jedinstvene bez popusta.

Fred Hersch

Fred Hersch je sveprisutno utjecajna kreativna sila koja je oblikovala tijek glazbe tijekom više od tri desetljeća kao improvizator, skladatelj, edukator, vođa benda, suradnik i glazbeni umjetnik. Vanity Fair ga je proglasio “najzanimljivijim inovativnim pijanistom u jazzu u posljednjem desetljeću”, The L.A. Times ga je proglasio “elegantnom snagom glazbene invencije”, a The New Yorker “živućom legendom”. Slavni pijanist Jason Moran je rekao: “Fred je za klavirom poput LeBrona Jamesa na košarkaškom igralištu, on je savršenstvo.”

Cijenjeni su albumi što ih je snimio kao duo ili trio, ali i solo, u formaciji gdje pliva kao riba u vodi. Baš ćemo ga tako, solo za klavirom vidjeti i u Puli. Osim što se specijalizirao za solo nastupe, koji oduzimaju dah, objavio je dvanaest solo albuma. Jazz Times je ocijenio njegovo  solo sviranje kao “potpunu, samodostatnu, jedinstveno čistu umjetničku formu”, dok je All About Jazz primijetio da “kada se radi o umjetnosti solo klavira u jazzu, postoje dvije klase izvođača: Fred Hersch i svi ostali.”

Petnaest puta nominiran za nagradu Grammy, Hersch je redovito osvajao i ostale najprestižnije jazz nagrade, uključujući i nedavna priznanja: Doris Duke Artist (2016), Udruga jazz novinara ga je proglasila jazz pijanistom godine (2016. i 2018.).

L’ Acádemie Charles Cros ga je 2017. nagradila “Prix Honorem de Jazz“ za cjelokupnu njegovu karijeru. Nedavno je postavljen na drugo mjesto jazz glazbenika godine i proglašen trećim jazz pijanistom u anketi DownBeat Critics za 2021. Časopis Jazz (Francuska), proglasio ga je Međunarodnim jazz umjetnikom godine 2021. Također dobitnik je počasnih doktorata na Grinnell Collegeu i Northern Kentucky Universityju.

Iznimno osjetljiv i intuitivan umjetnik, Hersch je poznat po sviranju kroz koje ispoljava dubinu emocija i uzbudljivu iskru invencije. Stoga ni ne čudi što je ostvario suradnje s velikanima jazza kao što su: Art Farmer, Toots Thielemans, Lee Konitz, Paquito D’Rivera, Phil Woods, Gary Burton, Stan Getz, Charlie Haden, Anat Cohen, Bill Frisell, Kurt Elling, Esperanza Spalding, Cecile McLorin Salvant i drugi, no ostvario je i iznimnu karijeru kao vođa sastava. Na više od šezdeset albuma, koliko ih je snimio kao (su)voditelj sastava pokazao je veliku svestranost. Za ta je izdanja snimio vlastite skladbe, ali i jazz standarde, obrade djela poznatih jazz glazbenika različitih poimanja glazbe, kao što su Ornette Coleman, Thelonious Monk, Sonny Rollins, Charlie Parker i Wayne Shorter, klasike, tanga, Jobimove bossa nove, djela brazilskih suvremenih autora…

O albumima:

Za njegov solo album “Songs From Home” iz 2020. All About Jazz je rekao da je to “poruka tišine i nade usred patnji koje prolazimo u životu”. 2006. postao je prvi umjetnik u 75-godišnjoj povijesti legendarnog njujorškog jazz kluba Village Vanguard koji je svirao cjelotjedni angažman kao solo pijanist. Njegovo drugo solo gostovanje u klubu dokumentirano je na albumu “Alone at the Vanguard” nominiranom za Grammy. To je tek jedna od pet snimaka koje je ostvario u tom kultnom njujorškom klubu i objavio na albumima. Album “Open Book” iz 2017. bio je, kao što naslov implicira, njegov najotkriveniji i najintimniji solo nastup te je 2018. bio nominiran za dvije nagrade Grammy.

Good Things Happen Slowly

Fred Hersch je objavio i hvaljene memoare “Good Things Happen Slowly”. Knjiga uvjerljivo otkriva priču o njegovom životu u glazbi, zajedno s iskrenom ispovjedi o njegovim zdravstvenim problemima. Naime prvi je deklarirani homoseksualac, HIV-pozitivni jazz glazbenik. Objavljena je u Sunday New York Timesu i na NPR-ovom “Fresh Airu”. Washington Post i New York Times su je proglasili jednim od pet najboljih memoara u 2017., a Udruga novinara jazza proglasila ju je najboljom knjigom o jazzu 2018. Njegova je priča ispričana i kroz dugometražni dokumentarac “The Ballad of Fred Hersch”, hvaljenih redateljica Carrie Lozano i Charlotte Lagarde, koji je premijerno prikazan u rasprodanoj dvorani na prestižnom Full Frame Film Festivalu 2016. i još uvijek se emitira.

Već dva desetljeća Hersch je strastveni glasnogovornik koji kroz svoj rad i osobni angažman prikupulja novac za službe koje pomažu oboljelima od AIDS-a i obrazovne agencije. Producirao je i nastupio na četiri dobrotvorna albuma i na brojnim dobrotvornim koncertima, a do danas je njegovim trudom prikupljeno više od 300.000 dolara. Također je bio glavni govornik i izvođač na međunarodnim medicinskim konferencijama u SAD-u i Europi.

Sljedeći događaj

13 - 15
srp
Zagreb
Klovićevi Dvori
42. Večeri na Griču – Zagrebački solisti