01
lip

9. Zrin Festival u spomen Dore Pejačević

|

01. 06. 2023 | 20:00

9. Zrin Festival u spomen Dore Pejačević

Dora Pejačević

share

• Zrin • Gornji Viduševac • Čakovec • Petrinja • Brod na Kupi • Dubovac • Ozalj •

Ovogodišnji Zrin festival održava se od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Karlovcu, Ozlju i Brodu na Kupi. Festival otvaramo tradicionalno uoči Dana državnosti u Zrinu, no prvi puta pod krovom! Ove ćemo godine uglazbiti novoizgrađenu Župnu crkvu Našašća sv. Križa u nedjelju, 28. svibnja u 17 sati koncertom sopranistice Marte Lončar, Igora Para, teorba i Maura Colantonia, violada gamba. Uz prekrasan koncert stare glazbe u izvedbi majstora, publika može razgledati Utvrdu Zrinskih gdje je rođen Nikola Šubić Zrinjski i ostatke gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu gdje je kršten.

Festivalski program nastavlja se sutra dan, u ponedjeljak, 29. svibnja koncertom Zagrebačkog puhačkog trija u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu u 20 sati. Zagrebački puhački trio u sadašnjem sastavu – Dario Golčić, oboa; Bruno Philipp, klarinet i Žarko Perišić, fagot – nastavlja dugu tradiciju ove vrste puhačkoga komornog ansambla, koji neprekinuto djeluje u Zagrebu od 1970. godine.

Povodom 100. obljetnice smrti naše skladateljice Dore Pejačević (1885. – 1923.), 9. Zrin festival poziva publiku u prelijepu petrinjsku crkvu sv. Lovre na koncert naših sjajnih renomiranih glazbenica – Dunje Bontek violina; Marije Andrejaš, viola; Monike Leskovar, violončelo i Martine Filjak, klavir. Koncert će se održati u četvrtak, 1. lipnja u 20 sati.

Ljubitelji jazz glazbe u osobito lijepim ambijentima doći će na svoje u nedjelju, 4. lipnja, jazz koncertom Bruno Mičetić tria u Starom gradu Dubovcu (Karlovac) u 20 sati. Stare knjige kažu da je na tom vrhu brijega, na prapovijesnom humku iznad Kupe, oduvijek, još prije izuma starih knjiga, bio grad imenovan po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Njegove srednjovjekovne zidine kriju dragocjeno tople priče o ljubavima Zrinskih. Mijenjao je vlasnike i svoj izgled tijekom povijesti, a današnji izgled je dobio nakon cjelovite rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća. Ako uranite na koncert sjajnog jazz tria u sastavu – Bruno Mičetić, gitara;
Joe Kaplowitz, klavijature i Ratko Divjak, bubanj – stići ćete pogledati jedan od najljepših karlovačkih zalazaka sunca.

Za kraj ovogodišnjeg Zrin festivala vodimo vas u srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na vapnenačkoj stijeni iznad rijeke Kupe, naseljenoj od prapovijesnog doba. Tome svjedoči zemunica smještenu u prirodnom udubljenju stijene koju smatraju najstarijom otkrivenom nastambom u ovome dijelu Hrvatske. Stari grad Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.) za čije vladavine postaje neslužbenom hrvatskom prijestolnicom u kojoj stoluje ban Petar Zrinski. U 18. stoljeću srednjovjekovna utvrda pregrađena je u dvorac, a kasnije je gotički grad poprimio obilježja barokne arhitekture. Danas je grad u vlasništvu Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ koja je ustupila jednu od prelijepih obnovljenih dvorana palače Zrinskih u kojoj će koncert zatvaranja festivala održati najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja – Hrvatski barokni ansambl i solisti Stjepan Nodilo, barokna oboa; Krešimir Fabijanić, barokna truba i Pavao Mašić, orgulje, a pod ravnanjem renomirane violinistice Laure Vadjon. Zaključni koncert 9. Zrin festivala održat će se na blagdan Tijelova, u četvrtak 8. lipnja u 20 sati.

Ovogodišnje izdanje Zrin festivala nastalo je prvenstveno uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH, ali i uz pomoć Sisačko-moslavačke županije koja je pokrovitelj ovog festivala, Sisačke biskupije, Općine Dvor, Grada Gline, Grada Petrinje, Grada Čakovca, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Muzejom grada Karlovca i Družbom „Braća hrvatskog zmaja te uz sponzorstvo HDS ZAMP-a i Vinarije „Marinčić“. Zahvaljujući svima navedenima ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

 

Sljedeći događaj

01 lip - 15 srp
Zagreb
Klovićevi Dvori
43. Večeri na Griču