05
srp
Zagreb
Klub Močvara

Alpacas Collective

Zagreb | Klub Močvara

05. 07. 2023 | 20:00

Alpacas Collective

glazba

share

Ponajbolji europski afro-jazz/afrobeat bend dolazi u Zagreb. Koncert za sve ljubitelje Mulatu Astatkea i Femi Kutija.

ALPACAS COLLECTIVE (Belgija)

Posljednjih godina diljem svijeta se pojavljuje jako puno bendova koji su inspirirani afričkom glazbom, ali malo je onih koji tom materijom barataju ovako dobro kao što to radi Alpacas Collective. Ovaj belgijski višečlani sastav ponajviše je inspiriran etiopskim afro-jazzom, odnosno Mulatu Astatkeom, a rado odlaze i u afrobeat vode, odnosno odaju počast Feli Kutiju. Njihov prvi album “Seven Wisdoms Of Plutonia” objavljen je prošle godine, a riječ je o jednom od najboljih albuma godine u world music svijetu. Alpacas Collective su s njim iznenadili sve kritičare i predstavili se kao jedan od zanimljivijih novih bendova koji se bave afričkom glazbom. No, oni Afriku uzimaju samo kao inspiraciju, a rado odlaze i u druge glazbene vode pa u njihovoj glazbi čujemo elemente indijske glazbe, ali i krautrocka, jazza i funka.

Belgija je postala zemlja u kojoj se neprestano pojavljuju odlične grupe koje miješaju elemente tradicijske glazbe iz cijelog svijeta s ‘zapadnim’ glazbenim žanrovima poput jazza, funka, (psihodeličnog) rocka i drugih, a često se u klubovima u Bruxellesu održavaju zanimljivi jam sessioni u kojima se svira glazba iz cijelog svijeta. Iz jednog takvog je nastao Alpacas Collective koji je za vrijeme pandemije snimio svoj prvi album koji je dobio velike pohvale. Nakon toga su dijelili stage sa slavnim imenima poput Mulatu Astatkea, The Budos Band ili The Poets Of Rhythm, svirali u poznatim klubovima i na velikim festivalima, a sada po prvi put dolaze u Zagreb.

“Killer psychedelic jam blending afro sitar funk and ethio jazz sounds!” Music Mania Records

“While “Seven Wisdoms of Plutonia” continues a recent trend of bringing African flavours to jazz-funk groove, the enthusiasm in the performances makes this an exceptional and enjoyable example of that approach.” UK Vibe

Sljedeći događaj

06
srp
Rijeka
Boćarski dom Podvežica
Natali Dizdar