27
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Ansambl Lado: Plesni koncert by Večernji list

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

27. 05. 2024 | 19:30

Ansambl Lado: Plesni koncert by Večernji list

Ansambl Lado

share

Punih sedamdeset i pet godina repertoar Ansambla LADO oblikovan je i temeljen na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj, izvedbenoj i profesionalnoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskoga sela.

Iz svog bogatog repertoara LADO na ovom plesnom koncertu pred publiku donosi neke od svojih najpoznatijih, najizvođenijih i uvijek rado viđenih točaka – Ladarke – koreografiju koja predstavlja svojevrsnu „himnu“ i zaštitni znak Ansambla, linđo, dubrovačko-primorsku poskočicu, krčki tanac, vrličko kolo i bunjevačko momačko kolo, sve od reda neponovljive antologijske koreografije Zvonimira Ljevakovića, Ej sviraj Pavo – pjesme i plesove iz Baranje te dinamične Zagorske drmešare i impresivne Podravske svate.

Hrvatska je svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, što dodatno obvezuje Ansambl LADO u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno–plesnih fenomena. Kada je o hrvatskoj zaštićenoj nematerijalnoj kulturnoj baštini riječ, u ovom programu moći ćemo uživati u osebujnim međimurskim popevkama, nijemom kolu s područja Dalmatinske zagore, dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, zvucima gajdi, lijerice, sopila, cimbala…
Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerujemo da će tako biti i ovaj put.

Sljedeći događaj

27
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Cantus Ansambl: 5. koncert sezone