14
velj
Pula
Istarsko narodno kazalište – Mala scena

Apoxyomenos recomposed u Istarskom narodnom kazalištu

Pula | Istarsko narodno kazalište – Mala scena

14. 02. 2024 | 20:00

Apoxyomenos recomposed u Istarskom narodnom kazalištu

Tamara Obrovac / Stefano Battaglia / foto: Arne Hauge

share

Tamara Obrovac / Stefano Battaglia: Apoxyomenos recomposed u Istarskom narodnom kazalištu

Tamara će na svom tradicionalnom godišnjem koncertu predstaviti novi glazbeni projekt i suradnju sa talijanskim pijanistom Stefanom Battaglia pod nazivom „Apoxyomenos recomposed“ .

Pulska publika će imati priliku premijerno poslušati koncertnu izvedbu glazbenog materijala temeljenog na kompozicijama koje je Tamara skladala za balet Apoksiomen Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2017. godine, dio kojega su Tamara i Stefano pretpremijerno predstavili krajem listopada 2023. u dvorani Orpheum u Grazu.

Skladbe su dobile konačnu formu tijekom zajedničkog rada u Sieni na Accademia musicale Chigiana tijekom 2022. i 2023. godine godine, kada su i snimljene.

Tekstovi pjesama su na starogrčkom, a temelje se na fragmentima stihova iz Euripidovih Trojanki koje je za baletnu predstavu izabrala dramaturginja Lada Kaštelan.

Antiratna drama Trojanke, koja svojom temom rata i izgnanstva nažalost korespondira i sa suvremenošću, opisuje tragične sudbine žena po završetku Trojanskog rata kroz stihove koji govore o osjećajima kao što su tuga, očaj, bol, odustajanje, nada, veselje, mirenje i prihvaćanje onog što se ne može promijeniti.

Umjetnička vizija projekta počiva na Apoksiomenu (brončanom kipu mladoga atleta koji je nakon 2000 godina pronađen pod morem pored Malog Lošinja) kao artefaktu iščezle civilizacije, simbolu potonulog svijeta, izumrlog jezika, brodoloma, te metafizici mora kao grobnice, ali istovremeno i izvora i nastavka života.

Melodioznost ali i oporost starogrčkog dali su jednu novu dimenziju kreativnom radu ovog dvojca, čije su filigranske izvedbe otvorile novi spektar izričaja i potaknule transformaciju skladbi u drugačiju glazbenu formu koja u njihov rukopis kojeg karakterizira spoj suvremenog jazza i improvizirane glazbe donosi i elemente klasične glazbe.

Tamara i Stefano surađuju od 2017. godine u ansamblu TransAdriatic quartet koji je 2019. godine izdao album TransAdriaticum na kojem je Tamara, ostajući vjerna svom izričaju u kojem povezuje Istru i suvremeni jazz, predstavila nove skladbe pisane za kvartet vrhunskih glazbenika iz dvije susjedne zemlje, Hrvatske i Italije, bivajući posebno nadahnuta originalnim pijanističkim rukopisom Stefana Battaglie čiji se senzibilitet i poetika izričaja i u ovoj suradnji izvrsno nadopunjuju s emotivnošću i ekspresivnošću Tamarinog vokala.

Sljedeći događaj

14
velj
Sisak
Sportska dvorana Zeleni brijeg
Petar Grašo u Sisku