24
svi
Zagreb
Crkva Bezgrješnog Srca Marijina

Arvo Pärt: Kanon pokajanja

Zagreb | Crkva Bezgrješnog Srca Marijina

24. 05. 2022 | 20:00

Arvo Pärt: Kanon pokajanja

share

Zbor HRT-a izvodi Kanon pokajanja Arva Pärta koji je ovaj zbor prvi puta izveo prije trinaest godina u ciklusu Sfumato. 

„Prije puno godina, kada sam se tek počeo baviti tradicijom Ruske pravoslavne Crkve, naišao sam na tekst koji me se duboko dojmio, iako ga tada nisam mogao shvatiti. Bio je to Kanon pokajanja. Od tada sam se često vraćao tim stihovima, polako i gorljivo pokušavajući odgonetnuti njihovo značenje.”

Tako je estonski skladatelj Arvo Pärt opisao početak svoje fascinacije tekstom himna Kanon pokajanja našega Gospodina Isusa Krista na crkvenoslavenskom. Naposljetku ga je uglazbio u povodu obilježavanja 750. obljetnice izgradnje katedrale u Kölnu.  Kanon pokajanen su 1998. godine, u kölnskoj katedrali, praizveli Estonski filharmonijski komorni zbor i dirigent Tõnu Kaljuste, kojima je skladatelj i posvetio to veličanstveno djelo „puno opore, bolne ljepote”.

Zbor HRT-a u izvedbi predvodi Kaspars Putniņš, koji je i sam predvodio Estonski filharmonijski komorni zbor od 2014. do 2021. Sada je šef dirigent i umjetnički ravnatelj Zbora Švedskog radija, kao i stalni dirigent Zbora Latvijskog radija (od 1994.).

Njegovim gostovanjem Zbor HRT-a zaključuje slavljeničku sezonu ciklusa Sfumato, u kojoj je, ugošćujući najveća imena europske zborske scene i izvodeći kapitalna djela vokalnog repertoara, obilježio 80 godina svojega djelovanja.

Sljedeći događaj