05
lis
Split
Hrvatsko narodno kazalište Split

Autorska večer Angelina Preljocaja: La Stravaganza / Noces u HNK Split

Split | Hrvatsko narodno kazalište Split

05. 10. 2023 | 20:00

Autorska večer Angelina Preljocaja: La Stravaganza / Noces u HNK Split

Angelin Preljocaj La Stravaganza Noces

share

Baletne jednočinke La stravaganza i Noces glasovitog koreografa Angelina Preljocaja izvesti će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split

Glazba:
La Stravaganza: Antonio Vivaldi (Concerto n°8, RV249, ulomci iz Dixit Dominus, Laudate PueriDominum), Evelyn Ficarra (Source of Uncertainty), Robert Normandeau (Eclats de voix), Åke Parmerud (Les objets abscurs)

Noces: Igor Stravinski – Svadba (Les Noces)

Angelin Preljocaj je francuski plesač i koreograf albanskog podrijetla. Plesnu karijeru je započeo kao klasični plesač, a kasnije nastavio studij suvremenoga plesa kod francuske plesačice i koreografkinje njemačkoga podrijetla Karin Waehner u Parizu i Mercea Cunninghama u New Yorku. Godine 1984. osnovao je vlastitu trupu Compagnie Preljocaj (kasnije Ballet Preljocaj).

Njegove su kreacije predstavljene diljem svijeta i uključene u repertoar mnogih kompanija kao što su New York City Ballet, Staatsoper u Berlinu ili Ballet de l’Opéra national de Paris. Također snima kratke filmove i filmove po svojim koreografijama. Dobitnik je nekoliko nagrada uključujući “Grand Prix National de la danse” (1992), “Benois de la danse” (1995), “Bessie Award” (1997), “Les Victoires de la musique” (1997), Kristalni globus (2009.) i Nagradu za životno djelo Samuel H. Scripps koju dodjeljuje American Dance Festival (2014.). Njegov prvi dugometražni film, Polina, danser sa vie koji je režirao s Valérie Müller i adaptirao prema stripu Bastiena Vivèsa, prikazan je u kinima u studenom 2016. godine.

U travnju 2019. godine primljen je na Akademiju likovnih umjetnosti u novootvoreni odjel za koreografiju. Iste godine kreirao je Winterreise za milansku Scalu, kao i Soul Kitchen sa zatvorenicima iz kaznenog centra Baumettes u Marseilleu, rezultat četveromjesečnih radionica vođenih unutar zatvora s pet volonterki. Dokumentarni film Danser sa sente redateljice Valérie Müller objavljen je iste godine i pruža intiman pogled na ovu kreaciju u zatvorskom okruženju. Film je osvojio prvu nagradu Fipadoc 2020.

Nakon Labuđeg jezera 2020. i Deleuzea / Hendrixa 2021., koreografirao je i postavio Lullyjevu operu Atys za Grand Théâtre de Genève 2022. Istodobno je zamislio kratku koreografiju za “Danse Europe!”, participativni projekt otvoren za sve. Za Dior je kreirao koreografiju i film Rimska noć s plesačima baleta Rimske opere u sklopu Međunarodnog dana plesa. Sudjeluje i u televizijskoj seriji Irma Vep Oliviera Assayasa, kao glumac i koreograf.

Sljedeći događaj

05
lis
Zagreb
Vintage Industrial Bar
Bad Copy u Vintage Industrial Baru