10
kol
Šibenik
Tvrđava Barone

Barone Jazz Festival: Vedran Ružić

Šibenik | Tvrđava Barone

10. 08. 2023 | 21:00

Barone Jazz Festival: Vedran Ružić

Barrone Jazz Festival 2023

share

Vedran Ružić – 6 metara

‘6 metara’ umjetnički je projekt Vedrana Ružića koji se sastoji od autorskog dokumentarca i jazz koncerta kao multimedijalnog sadržaja, a prikazuje tematiku rušenja kuća zbog izgradnje novoga autoputa što je Ružić, vizualni umjetnik i jazz glazbenik, odlučio prikazati u zvuku i slici.

„Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje“, govori umjetnik o motivima stvaranja ovog jedinstvenog projekta.

Vedran Ružić autor je četiri jazz-albuma te dobitnik Porina za najbolji jazz album 2017. godine. Prijašnje projekte uspješno je prezentirao na brojnim pozornicama pa je iza njega gotovo sto koncerata s vlastitim projektima. Iako ga je pandemija povukla u izolaciju svog doma i odvojila od publike, zabrane su na njega djelovale inspirativno te je odlučio hrabro prihvatiti trenutke prvih mogućih nastupa uživo i osmislio „zabranjeni“ album na koji se nadovezuje i serija vizualnih radova „Forbidden Melody“ koju izlaže u galerijama diljem Hrvatske. Upravo je skladba “Libertin” snimljena uživo tijekom navedenog koncerta nominirana za nagradu Porin u kategoriji “Najbolja izvedba jazz glazbe”.

Sljedeći događaj