19
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Berlinska filharmonija

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

19. 02. 2022 | 19:30

Berlinska filharmonija

Berlinska filharmonija

share

Program:
Bernd Alois Zimmermann: Photoptosis, preludij za veliki orkestar 
Witold Lutoslawski: Simfonija br. 1
Johannes Brahms: 2. simfonija u D-duru, op. 73 
Svjetski prvaci glazbene umjetnosti, jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe, vraća se nakon osam desetljeća!
Svirali su u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.
Jedan od orkestara čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje – Berlinska filharmonija – gostuje u Lisinskom 19. veljače 2022. u godini proslave 140. godišnjice postojanja tog planetarno poznatog orkestra.
Berlinska filharmonija međunarodni je ugled stekla još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera.
Neka od drugih velikih dirigentskih imena koja su vodila orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama te dirigentske velikane kao što su Claudio Abbado i Sir Simon Rattle.
Na mjesto umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Berlinske filharmonije 2015. godine izabran je Kirill Petrenko, koji će ravnati orkestrom na ovom senzacionalnom slavlju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Sljedeći događaj

19
velj
Zagreb
Tvornica kulture
Bore Balboa