13
srp
Zadar
Crkva sv. Donata

Bor Zuljan

Zadar | Crkva sv. Donata

13. 07. 2022 | 20:00

Bor Zuljan

290840203_5878669162161083_7027589615671984090_n

share

Bor Zuljan aktivno djeluje u različitim glazbenim žanrovima, svirajući razne vrste ranih, modernih i tradicionalnih trzalačkih instrumenata. Nazvan “revolucionarom lutnje” (Le Soir), usavršavao se posebno u renesansnoj glazbi, ponovo otkrivajući zaboravljene tehnike improvizacije i sviranja, glazbala i zvukove.
Redovito nastupa samostalno, ali i s ansamblima kao što su Tasto Solo, Graindelavoix, L’Achéron, Vox Luminis, Il Giardino Armonico, u duetu s Dušanom Bogdanovićem, s Romainom Bocklerom (Dulces Exuviae) te sa svojim ansamblom La Lyra.
Snimio je nekoliko nagrađenih albuma za legendarnoga nakladnika Ricercar (Outhere Music). Njegov prvi samostalni album Dowland – A Fancy nagrađen je prestižnim nagradama Diapason d’Or de l’année 2020, CHOC de Classica, Gramophone’s Editor’s Choice te je bio nominiran za nagradu Gramophone kao najbolji instrumentalni album godine. Nedavno je izišao i njegov drugi samostalni album, Gesualdo – Il liuto del Principe, s vrlo sličnom sudbinom kao i debut, budući da je nagrađen nagradom Diapason d’Or.
Nakon što je diplomirao jazz i klasičnu glazbu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nastavio je usavršavanje s Aniellom Desideriom u Koblenzu, u Njemačkoj. Godine 2007. počeo je studij na Haute Ecole de Musique de Genève, gdje je stekao bakalaureat i magisterij struke na području gitare i lutnje u klasi Dušana Bogdanovića; nastavio je specijalizaciju iz srednjovjekovne glazbe i završio diplomski studij iz pedagogije lutnje. Od 2011. radi kao asistent na istoj visokoškolskoj ustanovi na projektu Improvizacija u fantazijama za lutnju u 16. stoljeću, što je ujedno i tema koju razrađuje za svoju doktorsku disertaciju u Centru CESR u Toursu, u Francuskoj.
Podučava lutnju na Konzervatoriju CPMDT u Ženevi. Dosad je održao mnogobrojna predavanja i majstorske tečajeve na institucijama kao što su Schola Cantorum Basiliensis, Fondacija Giorgio Cini u Veneciji, HEMde Genève te na Konzervatoriju u Lyonu.

Sljedeći događaj

13
srp
Primošten
Aurora
Nucci i Voyage