02
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Božo Vrećo

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

02. 11. 2021 | 20:00

Božo Vrećo

Božo Vrećo

share

Božo Vrećo šestim albumom Lachrimæ zaokružuje cjelinu autentičnog pjevanja i izvornih tekstova Sefarda koji se sastoji od otočnih pjesama, kroz dijapazon kantautorskog rada i autohtonih pripjeva s područja BiH, te tako kroz sve albume dosada formira jedan potpuno inovativan makamski pristup izvedbi sevdalinki. Pristup koji je zaista katarzičan, transverzalan i unikatan, kako pišu svjetski mediji, francuski ARTE, američki New York Times i španjolski El Periodico. Navedeni ga mediji nazivaju „ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca“.
Lirski tenor koji svojim anđeoskim castrato glasom ispjevava najdublje emocije s kojima se svi poistovjećuju. On pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i takva magija na njegovim koncertima.
Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika naprosto obožava, od Lejlije pa sve do Sabe. Božu Vreću zaista krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Dakako, proučava i mističnosti balkanske autohtone monofone i polifone glazbe.
Njegovi su koncerti potpun sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi.  U ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze.
Dualnost kojom ovaj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazzabluesa, spiritualnog i polifonog.
Trenutno radi na filmskoj glazbi ladino pjesama u BiH, a jedna od njih, Maldiča, bit će dio dokumentarnog filma o njemu, sevdahu i Sarajevu naziva “Sarajevo stereo” u produkciji i režiji Kanaki films i Medikus Mundi produkcije iz Madrida i Barcelone.
Koncert u Lisinskom bit će istkan segmentima davnih i tek nastalih sevdah pjesama uz pratnju izvrsnih glazbenika iz Njemačke, Turske, Makedonije, Srbije i Poljske. Bit će to dijapazon performansa svjetskoga ranga u reinterpretaciji i obličju world music platforme.
„Bit će magičnost od koncerta jer voljeni Zagreb to očekuje od mene i svim srcem ću učiniti da se čarolija i desi. Vidimo se u Lisinskom da budete i osjetite i probudite ljubav u sebi“, riječi su Bože Vreće uoči koncerta.
Službeno priopćenje o proceduri ulaska i COVID potvrdama
za nadolazeće koncerte u organizaciji tvrtke Music Time
Poštovana publiko, 
ovim putem vas obavještavamo da je ulazak na koncerte u Lisinskom, uz kupljenu ulaznicu, moguć samo i isključivo uz jedno od navedenog:
–          COVID potvrdu ili
–          Potvrdu o cijepljenju ili
–          Potvrdu o preboljenju ili
–          Potvrdu o negativnom testu ne starijem od 48 sati (PCR ili antigenski test)

Sljedeći događaj

05
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA: BIJELI CIKLUS – 1. HRVATSKI SKUP FLAUTISTA, CARLO JANS, dirigent