17
pro
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Cantus Ansambl: Solo - Tutti

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

17. 12. 2022 | 20:00

Cantus Ansambl: Solo - Tutti

unnamed (3)

share

Drugi koncert ciklusa Cantus Ansambla, naziva SOLO-TUTTI održat će se u subotu, 17. prosinca 2022. godine, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00h. Cantus Ansambl će, pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša, izvesti praizvedbe dviju hrvatskih skladbi, jednu postojeću, a novu, hrvatsku skladbu i još dva djela inozemnih autora.

Odgođena je praizvedba novog djela najmlađeg autora na programu, Danijela Legina, skladatelja i pedagoga, dobitnika nagrade Stjepan Šulek, stipendije Rudolf i Margita Matz te drugih potpora i narudžbi, koji se bavi i notnim izdavaštvom. Umjesto tog djela puhački kvintet ansambla, jezgra Cantusa, izvest će Leginov Capriccio za puhački kvintet.

Bit će izvedena i skladba Srđana Dedića Seven trumpets, ranije predstavljena u ciklusu 20 za 20, a izvest će je trubač Vedran Kocelj.

Druga predviđena praizvedba domaćeg autora bit će izvedena. Skladba je to Borisa Jakopovića pod naslovom Stage dimmed, za komorni ansambl, koji je kompoziciju studirao u Kijevu, a nedavno je u Rijeci doktorirao biomedicinu. Na prošlom MBZ-u predstavio se skladbom Alliages II koju je izveo Vid Veljak i s kojom je bio u užem izboru za nagradu Josip Štolcer Slavenski.

Talijanski violončelist i dirigent Enrico Dindo, učenik velikog Antonija Janigra, domaćoj je publici najpoznatiji kao nekadašnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a u Cantusovu ciklusu gostuje dvjema izvedbama: najprije izvedbom jedne od triju Sonatina koje je 2019. napisao talijanski skladatelj Fabio Vacchi, čija je djela Jean-Jacquez Nattiez nazvao „elokventno dramatičnima“.

U djelu „Ad te..“ Berislava Šipuša, Dindu će se priključiti gudači u concertinu iz 2010., ispreplitanju solista i ansambla za koje je Šipuš 2011. dobio godišnju nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti. U obrazloženju nagrade stoji da da skladbu odlikuje „postimpresionizam, uz kompletno doziranje bartokovskih tehnika mikropolifonije te kolorističkog harmonijskog idioma Olivera Messiaena“, kao i, „ukusno nepredvidljiv protok vremena“.

Koncerti ciklusa Cantus Ansambla održavaju se uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, a međunarodna koncertna djelatnost uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaznice za koncerte Cantus Ansambla dostupne su putem sustava ulaznice.hr, po cijeni od 40 kuna. 

Sljedeći događaj