14
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Cantus Ansambl u Lisinskom - 1. koncert sezone

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

14. 11. 2022 | 20:00

Cantus Ansambl u Lisinskom - 1. koncert sezone

share

Koncertni ciklus Cantus Ansambla 2022./2023.
14.11.2022., ponedjeljak, Mala dvorana KD Vatroslava Lisinskog, 20.00 sati
Berislav Šipuš, dirigent
Lucija Ercegovac, alt
Elliott Carter, Epigrami, za violinu, violončelo i klavir
Jonathan Harvey, The Riot, za flautu, bas klarinet i klavir
Dubravko Detoni, dolce furioso, za komorni ansambl (u povodu 85. rođendana)
Marko Ruždjak, La Frontera, za glas i komorni ansambl (u povodu 10. obljetnice smrti)
Frano Đurović, Io sono je t’aime, za ansambl i elektroniku
Mladen Tarbuk, Twist, za komorni ansambl

Na prvome koncertu svoje nove koncertne sezone, Cantus Ansambl vraća se u Malu dvoranu KDVL, a vraća se i mnogim važnim skladateljima u povodu njihovih obljetnica.

Deset godina od smrti velikog američkog skladatelja Elliotta Cartera, Cantus će odsvirati njegovo zadnje djelo, Epigrame, dvanaest kratkih stavaka raznolikih raspoloženja za klavirski trio. Prije deset godina preminuo je i engleski skladatelj Jonathan Harvey te će Cantus njemu u počast izvesti još jedan trio, energično i virtuozno djelo The Riot za flautu, bas-klarinet i klavir.

Čestome gostu Cantusovih programa, Dubravku Detoniju, ove je godine bio 85. rođendan, koji će Cantus proslaviti izvedbom njegove skladbe dolce furioso. Djelo je to kojem se Ansambl često vraća: svirali su ga na svojem rođendanskom koncertu na MBZ-u 2021., ali i u Kini, Kanadi te diljem Hrvatske, a snimili su ga i za svoje slavljeničko diskografsko izdanje.

Deset je godina prošlo od smrti velikoga hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka, majstora “glazbenih tišina”. Na programu je Ruždjakova La Frontera, djelo s “tekstualno-semantičkim elementima” iz poezije autorica različitih podrijetla (Glorije E. Anzaldúe, Juane Inés de la Cruz, grofice [Beatritz] de Dia i Emily Dickinson), a Ansamblu će se pridružiti mlada mezzosopranistica Lucija Ercegovac.

U skladbi Frana ĐurovićaIo sono je t’aime, zvuk ansambla bit će proširen elektronikom. Đurović ju je napisao za švedski ansambl Mimitabu, a praizvedena je na Glazbenoj tribini Opatija 2019. te nastavila dug niz Đurovićevih djela koja nose naslove prema stihovima iz popularnih pjesama, u ovom slučaju pjesme Leta 3.

Ove godine već je okruglo slavio skladatelj, dirigent, pisac i pedagog, jedan od najaktivnijih sudionika hrvatskoga glazbenog života, Mladen Tarbuk, čija je skladba Twist, za komorni ansambl, obilježena uporabom četvrtstepena, a skladatelj je bio inspiriran pjesmom Ash Wednesday / Pepelnica T. S. Eliota.

Sljedeći događaj

14
stu
Zagreb
Pogon Jedinstvo
Altin Gun