20
srp
Malinska
Fulfinum Mirine

Cantus Ansambl

Malinska | Fulfinum Mirine

20. 07. 2022 | 20:00

Cantus Ansambl

unnamed

share

Ovog ljeta, u trećem desetljeću rada Cantus Ansambla i njegove kontinuirane posvećenosti suvremenom zvuku, Ansambl donosi Novu glazbu na – stari lokalitet. Točnije, na arheološki lokalitet Fulfinum Mirine kod Omišlja na Krku 20. srpnja 2022.

Za tu prigodu, Cantus je odabrao svoje klasike, odnosno glazbu koja jest nova, ali je već višestruko potvrđena i prihvaćena čestim izvedbama. Radi se o djelima hrvatskih autora, koje Cantus redovito promovira:

Tan Hetti prva je skladba  koju je Berislav Šipuš, utemeljitelj i umjetnički voditelj Cantusa, posvetio svojem ansamblu. Napisao ju je 2002. kao početak ciklusa skladbi zagonetnih naslova (svakoj sljedećoj mijenja se tek koje slovo te su uslijedile Tin Hatti i Ten Hotti). Šipuš je ujedno i dirigent ovoga koncerta. I velikan hrvatskog orguljaštva i suvremene glazbeAnđelko Klobučar, koji je preminuo 2016., napisao je djelo posebno za ovaj sastav. Nazvao ga Glazba za Cantus Ansambl i u tri stavka donio raspon od svečanog i snažnog izričaja do tihoga i mističnoga. Splitska skladateljica Olja Jelaska Cantusu je posvetila svoje Leptire, atmosferično djelo kojemu se Ansambl redovito vraća.

Najstarije djelo na programu je Komorna simfonija Borisa Papandopula, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja. Skladao ju je 1985., no tek ju je 18 godina poslije (i dvanaest nakon skladateljeve smrti) praizveo Cantus Ansambl, koji je tada bio na počecima svojega puta. Papandopulo je djelo skladao u Tribunju, za Nonet iz Rostocka i u tri stavka, u kojima nalazimo hibrid svega po čemu je njegov rad prepoznatljiv – i dramatiku i pastoralnost i folklorne elemente, kao i čestu zaigranost.

Sljedeći događaj

20
srp
Trogir
Kula Kamerlengo
Olga Peretyatko & Matthias Samuil