05
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Carl Orff: Carmina Burana za mladu publiku

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

05. 02. 2024 | 18:00

Carl Orff: Carmina Burana za mladu publiku

Carl Orff: Carmina Burana za mladu publiku

share

Carl Orff: Carmina Burana za mladu publiku u Lisinskom

Carmina Burana, scenska kantata u tri dijela, njemačkoga skladatelja Carla Orffa iz 1936., jedno je od kanonskih i najčešće izvođenih djela zborske literature 20. stoljeća.

U ovoj, za mlađu publiku koncipiranoj verziji, skladbu će izvesti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, udaraljkaški ansambl biNg baNg studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, pijanisti Petra Akrap i Viktor Rafajlovski, Gabriela Hrženjak – sopran, Ladislav Vrgoč – tenor, Ljubomir Puškarić – bariton, a sve pod ravnanjem talentiranog mladog dirigenta Ivana Šćepanovića.

Zašto je Orff posegnuo baš za zbirkom latinske srednjovjekovne poezije iz 13. stoljeća? Što nam govore nova otkrića o rukopisu pronađenom 1806. u benediktinskom samostanu Benediktbeuern u Bavarskoj? Zašto je ova skladba preživjela sve režime (pa i onaj totalitarni!) i u koje su se sve svrhe nakon Drugoga svjetskoga rata koristile neke od najpopularnijih tema Orffove Carmina Burana kantate? Zašto je unatoč svojim kritičkim tekstovima i dalje ostala na vrhu najpopularnijih djela tzv. ozbiljne glazbe? Što nam Carmina Burana govori o studenskom životu srednjega vijeka? A što o ljubavi? To su tek neka od pitanja čije će nam odgovore, u pauzama triju dijelova kantate, na originalan i intrigantan način otkriti muzikologinja Hana Breko Kustura.

Sljedeći događaj

05
velj
Split
Hrvatski dom Split – Koncertna dvorana Ive Tijardovića
Duo Tudor – Režić u Hrvatskom domu u Splitu