26 lip - 01 srp
Novigrad – Cittanova
Pučko otvoreno učilište Novigrad – Cittanova

Cittanova Blues

Novigrad – Cittanova | Pučko otvoreno učilište Novigrad – Cittanova

26 .06 - 01.07 .2023

Cittanova Blues

Cittanova Blues Festival 2023 – Philip Sayce

share

Drugi Cittanova Blues festival održat će se od 26. lipnja do 1. srpnja 2023. u Novigradu. Ulaz je besplatan.

Nakon nezaboravnog prvog Cittanova Blues, koji je Novigrad postavio na svjetsku mapu blues festivala, ove godine dolazi još veći i duži blues spektakl. Novigrad se krajem lipnja pretvara u blues grad, a uz svjetske izvođače iz Kanade/USA, UK, Malija, Sjeverne Makedonije i Hrvatske donosi i bogat prateći program.

Prvi headliner kojeg predstavljamo je Philip Sayce, trenutno jedan od najboljih električnih gitarista na svijetu. Neizmjerno talentirani gitarist i pjevač sa zadivljujućim blues/rock stilom nastupiti će na festivalu 30. lipnja u sklopu europske turneje na kojoj će predstaviti svoj aktualni album Spirit Rising.

Cittanova Blues Festival s ponosom najavljuje drugog headlinera na ovogodišnjem festivalu, Vlatko Stefanovski Trio. Nastup Vlatko Stefanovski Tria na Cittanova Blues festivalu 1. srpnja svakako će biti jedan od vrhunaca festivala.

Trio, predvođen Vlatkom Stefanovskim, poznat je po jedinstvenom spoju tradicionalne makedonske glazbe s modernim jazzom i bluesom. Trio čine Vlatko Stefanovski na gitari, Ivan Kukić na bas gitari i Jan Stefanovski na bubnjevima.

Baba Sissoko dolazi na Cittanova Blues Festival 1. srpnja sa grupom Mediterranean Blues i donosi jedinstveni show s jakim blues nijansama u kojem se tradicija uspoređuje i stapa s ritmovima afroameričke glazbe s vrhuncima afro beata, funka i psihodelije.

Baba Sissoko potječe iz poznate i drevne dinastije griota iz Malija i zahvaljujući svom djedu Djeli Baba Sissoko, počeo je svirati još kao dijete. Baba Sissoko je majstor tama bubnja, a također svira ngoni (lutnju s četiri žice), balafon (vrsta marimbe), calebasse (udaraljke) te također pjeva. On održava živom glazbenu tradiciju Malija, gdje je rođen, a također uživa svirati s glazbenicima kao što su Habib Koité, Sting, Santana, Youssou N’Dour, Salif Keita i Aka Moon.

 Svaka pjesma u njegovom repertoaru ima u sebi blues: moćne vrhunce, groove, pikantni funk, očaravajuću raskoš pentatonike koja sa svojih pet tonova oslikava dojmljive pejzaže duše. Uz Baba Sissoko (vokal, tama, ngoni), grupu Mediterranean Blues čine: Eric Cisbani (bubnjevi), Angelo Napoli (gitara), Walter Monini (bas, prateći vokal), Alessandro De Marino (klarinet i klavijature) i Ady Thioune (udaraljke i prateći vokal).

Na Cittanova Blues Festivalu obožavatelji mogu očekivati prepoznatljivo sviranje gitare Vlatka Stefanovskog, koje kombinira tehničko majstorstvo s dubokim emocionalnim odjekom. Njegov jedinstveni stil, koji kombinira jazz, rock, blues i tradicionalnu makedonsku glazbu, dobio je pohvale obožavatelja i kritičara.

In the pantheon of guitarists, the name Vlatko Stefanovski towers high above. He is renowned for his high-energy, virtuoso antics as well as memorable and gentle melodies that have thrilled crowds for more than four decades”. – All About Jazz, UK

Osim nastupa vrhunskih svjetskih i domaćih blues izvođača na velikoj pozornici novigradskog glavnog trga koncerti će se održavati i na drugim lokacijama tjekom dana. Tako ćete moći uživati u jutarnjoj kavi uz Blues Morning Coffee i ranovečernjim aperitivom uz Sunset Blues, a poslije službenog koncertnog djela svake večeri održavati će se jam session u 9 Pub-Devetka.

Ove godine premierno će se održati blues challenge za bendove i izvođače na početku karijere, projekcije blues dokumentaraca, prezentacija glazbenih instrumenata, radionice, prodajna izložba ručno rađenih glazbenih gadgeta, a takozvani Blues Train povest će vas po lokalnim vinarijama.

– San o blues festivalu počeli smo ostvarivati u rodnom Novigradu prošle godine, a iznimno pozitivni dojmovi publike dali su nam dodatni poticaj da ove godine napravimo još veči i duži festival! Jako smo ponosni što nam kao headliner dolazi fenomenalni gitarista i pjevač Philip Sayce, a imamo i još nekoliko aduta za sve ljubitelje blues rocka, izdvajaju organizatori festivala Denis Makin i Vladimir Brajan koji će uskoro objaviti i druge izvođače.

Sljedeći događaj

26
lip
Zagreb
Klub Močvara
Impronedjeljak: Apeiron