18
svi
Pula
Dom hrvatskih branitelja

CRIO meets GGRIL - Koncert ekperimentalne i improvizirane glazbe

Pula | Dom hrvatskih branitelja

18. 05. 2022 | 21:00

CRIO meets GGRIL - Koncert ekperimentalne i improvizirane glazbe

share

Koncert ekperimentalne i improvizirane glazbe
Le GGRIL – Grand Group d’Improvisation Liberee je šarolika ekipa glazbenika iz malog gradića Rimouski u istočnom Quebecu (Kanada). To je veliki ansambl improvizatora koji okuplja raznolike i eklektične instrumente: puhače, gudače, udaraljke, akustične i električne gitare, te razne druge uređaje i predmete za proizvodnju zvuka – kako sami kažu: “za razigrani i sirovi zaron u oslobođeni teritorij”.
Aktivan od 2007., GGRIL istražuje kompozicijske i spontane kreativne mogućnosti slobodne improvizacije. Međunarodni tisak naziva ga još i “poststrukturalistički seoski bend”. Svoju snagu i kreativnost pronalaze u raznim putovanjima svojih članova i njihovoj “pedantnoj neposlušnosti”, što rezultira zadivljujućim zvučnim mogućnostima koje se možda više nikada neće ponoviti.
GGRIL je u svojih 15 godina postojanja privukao mnoštvo afirmiranih skladatelja: Jean Derome (QC), Xavier Charles (FR), Evan Parker (UK), Michael Ficher (AU), Caroline Kraabel (UK), Ingrid Laubrock (SAD) i dr.
2021. godine izdaje monumentalni trostruki CD SOMMES, te u Pulu dolazi u sklopu istoimene europske promotivne turneje koja obuhvaća 10 različitih gradova u 9 država: Metz (Francuska), Ljubljana (Slovenija), Graz (Austrija), Pula (Hrvatska), Beograd (Srbija), Budimpešta (Mađarska), Ostrava (Češka), Poznan (Poljska), Gent (Belgija), LIlle (Francuska).
Natupit će u sastavu:
Catherine S. Massicotte, violina
Clarisse Bériault, oboa
Émie Lachapelle, alt-saksofon
Éric Normand, električna bas-gitara
Isabelle Clermont, električna harfa
Luke Dawson, kontrabas
Marc-Antoine Mackin-Guay, bariton-gitara
Olivier D’Amours, električna gitara
Pascal Landry, klasična gitara
Patricia Ho-Yi Wang, violina
Robin Servant, harmonika
Sébastien Côrriveau, bas-klarinet
Thomas Gaudet-Asselin, električna bas-gitara
Tom Jacques, udaraljke
CRIO – CRoatian Improvisers Orchestra je inicijativa koja okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe. Projekt je započeo 2019. kroz suradnju udruga Kulturban, Rondo Histriae, te umjetničke organizacije “P137”
Svoje ishodište nalazi u eksperimentalnoj, konceptualnoj i game-play kompoziciji, oslanjajući se na autorske multidisciplinarne umjetničke prakse gdje dirigent/skladatelj gestama i znakovima komunicira s ansamblom izvođača: “Conductionu” Lewerence “Butch” Morrisa i “Soundpaintingu” Waltera Thomsona.
CRI orkestar održao je debitantski koncert u dvorištu Dnevnog boravka DC Rojc Pula u sklopu programa 10. izdanja Audioart festivala (2019.), 2 koncerta u sklopu programa Audioart 11. (2020.). te koncert za zatvaranje 12. Audioart festivala (2021.). Gostovao je na ZEZ festivalu u zagrebačkom klubu KSET, festivalu Sounded Bodies u Zagrebačkom plesnom centru, PUF festivalu u pulskom kinu Valli.
O ansamblu i rezidentnom Audioart festivalu na kojem se okuplja, izvještavali su HRT u sklopu namjenskih emisija glazbenog programa: “Svijet jazza” (2020./2021.), radio Rojc, Treći program Hrvatskog radija i nacionalne, regionalne i županijske tiskane i web novine.
CRIO će nastupiti u sastavu:
Maja Rivić, vokal
Vesna Pisarović, vokal
Tena Novak Vincek, violina, vokal
Nika Bauman, flauta
Dani Bošnjak, flauta
Pavle Jovanović, električna gitara
Grgur Savić, alt-saksofon
Luka Žužić, trombon
Josip Šustić, električna gitara
Mak Murtić, tenor-saksofon
Marko Grbac Knapić, elektronika
Leo Beslač, sintetizator
Nenad Sinkauz, električna gitara
Alen Sinkauz, električna bas-gitara
Marco Quarantotto, bubnjevi
Neven Radaković, dirigent-soundpainter
Ton-majstor: Dean Pavletić
Tehnička potpora: AudioLAB d.o.o.
Autori promotivnog materijala: Elvis Šuke/Neven Radaković
Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu
Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije

Sljedeći događaj

19
svi
Split
Hrvatski dom Split
Klasična hrvatska četvorka + 2