02
srp
Pula
Katedrala Pula

Cvetan Pelčić, bariton & Eduard Kancelar, orgulje

Pula | Katedrala Pula

02. 07. 2023 | 20:30

Cvetan Pelčić, bariton & Eduard Kancelar, orgulje

347435072_725972749332344_8397977029083873835_n

share

Najavljujemo koncert u Pulskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, koji će se održati 2.7.2023 u 20.30h u sklopu trodnevnice u čast zaštitnika grada Pule Sv. Tome Apostola.
Nastupaju glazbenici s dugogodišnjim koncertantnim iskustvom, ali i pedagoškim djelovanjem upravo u Puli – riječki bariton Cvetan Pelčić i pulski orguljaš Eduard Kancelar. Prigodnim programom pulskoj publici predstavit će europsku i hrvatsku sakralnu baštinu koja se stoljećima njegovala i u pulskoj stolnici uz brojne generacije vrhunskih dirigenata i orguljaša A. Martinza, G. Smareglie i B. Okmace. Na programu će se naći i nekoliko solističkih orguljaških komada uz poznate vokalne melodije kompozitora poput C. Francka, G. F. Händela i G. Bizeta koje su postale bezvremenski hitovi te osigurale besmrtnost svojim autorima.
Koncert organizira Udruga za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae uz pokroviteljstvo Grada Pule, a ulaz je besplatan.
ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI) je dugoročan intersektorski projekt zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri, s tendencijom već ranije potvrđenog partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije, bogato nasljeđem ove “baštine koja se sluša” slične povijesno-umjetničke tradicije. Osim vrijedne međunarodne festivalske manifestacije orguljske glazbe, ovaj projekt potiče stjecanje i razmjene znanja, istraživanja, predstavljanje dragocjene orguljske baštine koja neopravdano veći dio godine leži zaboravljena i zapuštena u većini istarskih crkava. Kroz godine rada ostvaren je glavni cilj – obnova orgulja i njihov povratak u svirno stanje. Uz brojne inicijative organizatora festivala, u suradnji sa stručnjacima, ostvarene su brojne uspješne restauracije povijesnih instrumenata čija je sudbina (redovito održavanje) kasnije uvelike ovisila upravo o realizaciji samog projekta

Sljedeći događaj

02
srp
Pula
Malo rimsko kazalište
Morcheeba