18
ožu
Zagreb
Tvornica kulture

Drago Diklić "Moj Prijatelj Ivo Robić"

Zagreb | Tvornica kulture

18. 03. 2023 | 20:00

Drago Diklić Moj Prijatelj Ivo Robić

Drago Diklić – photo 02

share

Drago Diklić održat će koncert pod nazivom „Moj prijatelj Ivo Robić! povodom stogodišnjice rođenja velikog hrvatskog glazbenika.

U sklopu novog ciklusa RANDEVU U OSAM koji će velikim koncertom na Dan zaljubljenih otvoriti Stjepan Jimmy Stanić & The Boys, u Tvornici kulture nastupit će još jedan velikan hrvatske glazbe, Drago Diklić, 18. ožujka 2023. godine.

Drago Diklić 2019. je godine proslavio 65 godina svoje zaista bogate i svestrane karije, a četiri godine kasnije u zagrebačkoj će Tvornici održati koncert u čast svom dragom prijatelju. Pjevač, skladatelj, jedan od začetnika privatne diskografije, violinist, saksofonist, interpretator, glumac, menadžer, organizator brojnih festivala, koncerata, glazbenih i zabavnih manifestacija samo su neka od zanimanja u kojima se Drago okušao i kojima je obilježio hrvatsku glazbenu scenu. Za svoj je rad dobio brojna odličja i nagrade, a među njima je i Porin za životno djelo koji mu je uručen još 2011. godine. Jedan od najvažnijih predstavnika zagrebačke škole šansone svoju ljubav prema glazbi još uvijek dijeli s publikom koja rado sluša njegov moćan glas. Svoje je prve pjesme, ”Još samo večeras” i ”Oprosti, volim te” Diklić skladao još 1963. godine. Skladbe su iste godine priznate na čak dvama festivalima, Zagreb 63 i Opatija 63, a s istom emocijom odzvanjaju i danas. Pjesme poput ”Zagreb je najlepši grad”, ”Vse Bum Zapil”, ”Opet si plakala”, ”Ja ljubim”, ”Domovino moja lijepa” ili ”Moja draga” pravi su evergreeni. S jedne strane romantik, a s druge strane pravi zagrebački fakin, Drago će pokazati kako zvuči kada iskusni glazbenik izvodi neke od najljepših i najznačajnijih numera hrvatske glazbe.

Osim vlastitih pjesama, Drago Diklić izvodit će i pjesme Ive Robića kao hommage velikom i dragom prijatelju te glazbeniku koji je zaslužan za postojanje popularne i autorske glazbe uopće na našim prostorima. 28. siječnja ove godine obilježavala se stota godišnjica od rođenja ovog svestranog i profesionalnog glazbenika, jednog od najpoznatijih i najznačajnijih vokala, koji je svirao klavir, klarinet, saksofon, flautu i kontrabas, bio prvim pobjednikom Opatijskog i Zagrebačkog festivala te prvim vokalom solističke gramofonske ploče, ”Pjeva Vam Ivo Robić”, koju je objavio Jugoton 1956. godine. Svojim međunarodnim uspjehom i pionirskim pothvatima ostavio je trag u povijesti glazbe uopće, a njegove besmrtne pjesme odzvanjaju i danas. Iako je Ivo Robić vjerojatno najpoznatiji kao autor pjesme koju izvodi Frank Sinatra ”Strangers In The Night”, odnosno skladbe ”Stranci u noći”, čitav je njegov opus smatran jednim od najcjenjenijih.

”Samo jednom se ljubi”, ”Mala djevojčica (Tata kupi mi auto)”, ”Morgen”, ”U tihoj noći”, ”Ta tvoja ruka mala”, ”Jabuke i trešnje”, ”Zbog čega te volim” hitovi su koje se još uvijek iznova izvode i interpretiraju, a Drago Diklić izvest će ih za zagrebačku publiku 18. ožujka.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 12 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 15 eura.

Sljedeći događaj

18 - 19
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Maksim Mrvica u Lisinskom