25
lip
Zabok
Krčma Polanović

Dunja Knebl i Roko Margeta

Zabok | Krčma Polanović

25. 06. 2022 | 20:00

Dunja Knebl i Roko Margeta

Dunja&Roko_vizual 2

share

Proljeće u Zaboku zaokružit će  Dunja Knebl i Roko Margeta!

Na ljetnu pozornicu Krčme Polanović dolaze u subotu, 25. Lipnja. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 35 kuna mogu se kupiti preko sustava Entrio, a na dan će koštati 50 kuna.

Dunja Knebl počela je javno nastupati 1993. s repertoarom malo poznatih hrvatskih narodnih pjesama. Pjesme obrađuje na temelju notnih i tekstualnih zapisa koje pronalazi u knjigama – zbirkama. Dosad je snimila ukupno 21 album od kojih su 16 objavljeni kao kompaktne ploče/kasete, 5 albuma objavila je u vlastitom online izdanju na adresi: https://dunjaknebl.bandcamp.com/, te više pjesama na raznim kompilacijama.

Uvijek je promovirala, a i još uvijek to čini, slabo poznatu ili zaboravljenu hrvatsku glazbenu baštinu. Nastupala je diljem Europe, a budući da je živjela više godina u SAD-u, Rusiji i Indoneziji, na njenom repertoaru mogu se naći pjesme i iz tih zemalja. Porin je osvojila 2008. za album „Kite i kitice”, a te je godine za isti album osvojila i nagradu Indexi. Aktualni singl joj je „Slavuj, tico mala” s njenog drugog albuma napravljenog u suradnji s multiinstumentalistom Rokom Margetom.

Dunja Knebl i Roko Margeta surađuju od 2018. kada su se udružili za nastup na festivalu ETNOFEST u Subotici (Roko je te godine postao članom Dunjine grupe Kololira). Svidjela im se suradnja bez obzira na razliku u godinama (gotovo pola stoljeća), te su na Dunjin prijedlog snimili prvi zajednički album „Svilarica svilu prede“ koji je postigao veiki uspjeh jer se početkom 2020. našao na jednoj od najznačajnijih world music ljestvica na svijetu, Transglobal World Music Chart.

Cilj je bio spojiti u jedan univerzalni i svevremeni, suvremeni glazbeni svijet sva podneblja gdje su živjeli (SAD, Rusija, Indonezija, Egipat, Kina, Hrvatska), koji istovremeno zvuči kao iz nekih davnih davnina, ali i posve ovovremeno, s namjerom, da na novi način zazvuče stare, prelijepe, polu-zaboravljene tradicijske pjesme. Zanimljivost njihovih aranžmana dijelom se temelji na impozantnom broju instrumenata koje koriste, od posve egzotičnih, do tipičnih za etno izvedbe: indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, egzotične flaute/frulice (od indonezijskih do irskih), male perkusije, dječji klavir i gitare.

Sljedeći događaj