26
lis
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Ezerki & 7/8 u Lisinskom

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

26. 10. 2023 | 20:00

Ezerki & 7/8 u Lisinskom

EZERKI & 7-8

share

Ezerki & 7/8: Makedonija u hrvatskom srcu

Ezerki & 7/8 (sedum osmini) su etno-sastav koji djeluje pod okriljem Hrvatsko-makedonskog društva u Zagrebu. Ezerki & 7/8, u gotovo nepromijenjenom sastavu, djeluju punih 28 godina, a riječ je o hrvatskim državljanima nastanjenima u Zagrebu. Neki su od njih rođeni Makedonci, a neke s Makedonijom ne vezuje „ništa više“ od onih malih stvari koje u stvari i čine život.

Ezerki vodi Darka Kragović, unuka poznatog hrvatskog maestra Miljenka Prohaske, a virtuozni orkestar 7/8 predvodi violinist Bruno Urlić, koji je aranžer i producent cjelokupnog opusa Ezerki & 7/8. Urlić je, inače, suradnik mnogih popularnih glazbenika, poput Zorana Predina i dr.

Kritika i struka prepoznali su Ezerki & 7/8 kao najvažniji trag makedonske glazbe izvan Makedonije i daju toj skupini puni legitimitet za predstavljanje makedonske kulture širom svijeta, a interesantne su usporedbe nekih novinara s legendarnim Cooderovim „Buena Vista Social Clubom“… Naglasak je na autentičnosti, toploj akustičnoj produkciji, odmjerenim aranžmanima s minimalnim, ali nužnim odmakom od originala kako bi se ta glazba približila novim generacijama.

Koncerti obiluju ritmom i pozitivnom energijom, a publika na granici transa tijekom cijelog nastupa sudjeluje i pomaže izvođačima dugotrajnim aplauzima i raznim zvukovima u vratolomnim nepravilnim ritmovima.

Kompletna diskografija ostvarena je u suradnji s izdavačkom kućom Dallas records; Livingroom (2003), Baknež (2006), Spektakl (CD/DVD 2008), Mustra (2010), Amfiteatar(2014) i Ludi za Makedonijom (The best of 2017). Objavili su i dokumentarni film „Ludi za Makedonijom“ koji slikovito objašnjava povijest sastava i njihove veze s Makedonijom. Albumi ove skupine našli su se čak i na dvije međunarodne strane kompilacije: Gypsyland (Petrol/EMI) – USA i Gypsy music of the Balkans (Arc Music) – UK, a u sferi etno-glazbe su među najprodavanijima u Hrvatskoj.

Sastav iza sebe ima brojne nastupe na gradskim trgovima, u dvoranama, kazalištima i na festivalima u Hrvatskoj, Makedoniji, ali i puno šire.

Sljedeći događaj

26
lis
Zagreb
Vintage Industrial Bar
Mimika Orchestra u Vintage Industrial Baru