24
stu
Zagreb
Boogaloo

Fatoumata Diawara

Zagreb | Boogaloo

24 .2021

Fatoumata Diawara

Fatoumata Diakiara

share

Kraljica nove afričke glazbe Fatoumata Diawara po prvi put u Hrvatskoj! Ova svestrana kantautorica, glumica i aktivistica sprema veliki spektakl u srijedu, 24. studenog 2021. u Boogaloou! Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 175 kuna, a na dan će, ako ih ostane, cijena biti 200 kuna. Informacije o početku pretprodaje bit će dostupne uskoro.
Fatoumata je rođena 1982. u Obali Bjelokosti, ali je odrasla u Bamaku, glavnom gradu Malija, države koja se nametnula kao jedna od najplodnijih i najistaknutijih kad je u pitanju promoviranje afričke glazba u svjetskim okvirima (Salif Keita, Ali Farka Toure, Oumou Sangare, Tinariwen, Rokia Traore…). “U Maliju glazba se nalazi na svakom koraku. Slušamo glazbu neprestano i svi znaju pjevati. Glazba je ključna u našim životima.”
Prije devet godina izdala je svoj prvi album “Fatou” i do danas je surađivala s imenima kao što su Herbie Hancock, Bobby Womack, Damon Albarn, Flea i Disclosure, a pjevala je i duetu s Paulom McCartneyjem. Njen drugi album “Fenfo” zaradio je dvije nominacije na prošlogodišnjoj dodjeli nagradi Grammy gdje je imala i čast nastupiti. “Nastup na Grammyju bio mi je važniji nego same nominacije. Bitno mi je da mladi ljudi iz Malija vide da jedna žena može nastupiti tamo.”
Njenu glazbu može se opisati kao mješavinu Wassoulou zvuka, afropopa uz utjecaje američkog bluesa. S vremenom je postala vrhunska gitaristica, a sama kaže da “na to sam bila primorana jer bi mi glazbenici otkazivali nastupe u zadnji čas kad bi im negdje drugdje platili više novaca”. Ovom prilikom na stageu će joj se pridružiti redom vrsni glazbenici: Sekou Bah (bas), Jean Baptiste Ekoué Gbadoe (perkusije), Arecio Smith (klavijature) i Yacuba (gitara).
Svoju glumačku karijeru započela je već s 14 godina, do sada je glumila u 12 filmova od kojih valja istaknuti “Timbuktu” redatelja Abderrahmane Sissakoa koji je 2014. nominiran za Oscara.
Kao aktivistica se posebno istakla u borbi protiv prodaje ljudi, ponajviše u Libiji. O tome je i snimila pjesmu “Djonya” koja na jeziku Bambara znači ropstvo.

Sljedeći događaj

24
stu
Rijeka
Hrvatski kulturni dom
Milánosz