24 - 25
svi
Zagreb
Trg Ivana Kukuljevića, Špansko

Festival zajednice u Španskom

Zagreb | Trg Ivana Kukuljevića, Špansko

24 - 25.05.2024

Festival zajednice u Španskom

Festival zajednice – Špansko

share

Festival Zajednice organiziran je s ljubavlju i predanošću kako bi proslavio bogatstvo i raznolikost Španskog. Špansko je više od samo mjesta na karti – to je živopisna zajednica koja pulsira energijom, kreativnošću i povezanošću.

Uz podršku lokalnih udruga, vrtića, škola i talentiranih glazbenika, a u organizaciji MO Špansko-sjever Festival Zajednice postaje istinski odraz onoga što Špansko ima za ponuditi. Kvalitetne udruge obogaćuju naš kvart i aktivno sudjeluju u stvaranju ovog jedinstvenog događanja.

Naša vizija je jednostavna – želimo stvoriti prostor u kojem se susreću ljudi svih dobnih skupina i interesa te zajedno slave ono što nas čini jedinstvenima. Festival Zajednice je prilika za spajanje, razmjenu ideja i izražavanje kreativnosti.

Program:

Petak, 24.5. u 19h

Izvođač: Zbor „Ivan Kukuljević Sakcinski“ i gosti

Mjesto: Trg Ivana Kukuljevića, pozornica

“Mješoviti pjevački zbor Ivan Kukuljević Sakcinski dolazi iz naselja Špansko u Zagrebu. Zbor broji oko 25 članova i na čelu s našim umjetničkim voditeljem – dirigentom Dorijanom Leopoldom mag.mus. nastupa i natječe se već 23 godine u zemlji i inozemstvu. Njegujemo sakralna, narodna glazbena djela, domoljubne pjesme i budnice u čast Ivana Kukuljevića. Iza nas stoje rezultati u vidu brončanih i srebrnih plaketa, zahvalnica i diploma. Rado se odazivamo i sudjelujemo na humanitarnim priredbama. Nastupali smo u raznim zemljama, na festivalima i natjecanjima (Aurora Cantat, Zlazna lipa Tuhlja), a tradicionalno sudjelujemo na natjecanju Zborova na Zagrebačkom glazbenom podiju.

Unatrag zadnjih nekoliko godina, unatoč pandemiji, u svakom smo pogledu pokušavali održavati probe i motivaciju članstva na visokoj razini. Uložili smo poseban trud u savladavanje novih skladbi, iako smo probe djelomično održavali i online, što nije nimalo lako s obzirom na članstvo starije životne dobi. Ipak, trud se isplatio i opet smo se okupili u broju dovoljnom za izvođenje skladbi koje zahtjevaju četveroglasno ili troglasno pjevanje, a motivacija je na visokom nivou.”

Subota, 25.5.

9:30 – 10:00 h

Program: DJEČJI ZBOR BAJKA / koncert

Mjesto: pozornica na trgu I. Kukuljevića

“Mi smo dječji zbor „Bajka” te smo proslavili i velikih 30 godina našeg postojanja! Djelujemo na 5 lokacija u gradu Zagrebu (Voltino, Gajnice, Kajzerica, Sveti Duh i Špansko), okupljamo djecu od 3 do 18 godina te u našem radu sudjeluje stotinjak djece i 9 voditeljica. Bavimo se pjesmom, plesom, glumom i igrom. Uz dječji zbor djeluje i ritmika koja nas prati na važnijim nastupima i pomaže u projektima. Sva naša djeca na kraju godine sudjeluju u mjuziklima koje osmislimo. Osim mjuzikala, tijekom godine nastupamo i na raznim događanjima, a jako volimo i humanitarne nastupe.

Dječji zbor Bajka će na Festivalu zajednice izvesti samo najpopularniji i djeci omiljeni dio bogatog repertoara koji će se sastojati od naših  najpoznatijih pjesama.”

10:30 – 11:00 h

Program: koncert

Izvođač: Djevojački zbor OŠ Tituš Brezovački

Mjesto: Trg Ivana Kukuljevića, pozornica

11:00 – 13:00 h

Program: VOJKAN JOCIĆ KVARTET/ jazz koncert

Mjesto: pozornica na trgu I. Kukuljevića

16:30 – 17:00 h

Program: Vesele dekle z Vrapča / koncert uz tamburašku pratnju

Mjesto: pozornica na trgu I. Kukuljevića

“ŽVS Vesele Dekle z Vrapča iskusne su članice iz različitih folklornih društava. Kako je većina nas u mirovini htjele samo same sebi, a i našem Vrapču uljepšati dane pjevajući. Uz pratnju naših tamburaša izvest ćemo pjesme: “I ja jesam posavačko dete; “Polegala trava detela” i  “Aoj curo Miro”.

17:00 – 18:00 h

Program: UDRUGA INVALIDA RADA/ koncert

Mjesto: pozornica na trgu I. Kukuljevića

“Folklor Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) djeluje od 2017. godine, a čine ga članovi UIR Zagreba i volonteri: Dragutin Sinković i Mirjana Cetin – voditelji folklora, Stjepan Bukovčak i Miroslav Đerđ – pratnja na harmonici i Damir Legvart – pratnja na gitari. Pjevački zbor Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) djeluje od 2013. godine, a čine ga članovi UIR Zagreba i volonteri: Zoltan Vukelić – voditelj zbora, Miralem Štrkonjić – pratnja na gitari, Ljerka Prester – pratnja na klavijaturama i Ernest Vragović – pratnja na bas gitari. Pjevački zbor i folklor se tijekom godina uključuju u brojna događanja za osobe s invaliditetom, ali i ostala događanja: – “UPSET ART festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom” koji Centar za kulturu Trešnjevka organizira od 2019. godine u svojim prostorijama, a festival promovira slavlje, razvoj i promociju umjetnosti osoba s invaliditetom, – “Festival jednakih mogućnosti” Društvo tjelesnih invalida organizira od 2002. godine na otvorenom javnom prostoru u centru grada Zagreba, a izvođači bogatog programa su osobe s invaliditetom, – “I mi smo zvijezde” predbožićna je priredba bogatog umjetničkog sadržaja koju UIR Zagreba organizira od 2015. godine u Centru za kulturu Trešnjevka, a izvođači su osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi, gostovanja u domovima za starije osobe s ciljem uvesljavanja korisnika svojim šarolikim repertoarom tradicionalnih i zabavnih skladbi i nastupa, obilježavanja Svjetskog dana glazbe i Svjetskog dana plesa i slično.“

18:00 – 19:00 h

Program: predstava za sve uzraste i radionica cirkuskih vještina nakon izvedbe
Izvođač: CIRKPOZOR- Niske pobude i visoke pete

Mjesto: Trg Ivana Kukuljevića

19:00 – 20:00 h

Program: IVAN JUDAŠ/ handpan koncert

Gost: Karlo Slavkovski truba

Mjesto: pozornica na trgu I.Kukuljevića

“Ivan Judaš mladi je glazbenik iz Zagreba te jedan od pionira u Hrvatskoj što se tiče sviranja i podučavanja instrumenta handpan. Na handpan radionici imati ćete priliku upoznati se sa handpan instrumentom te ga zasvirati pod vodstvom Ivana Judaša. Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo i znanje vezano uz glazbu. Opuštajuće i jedinstveno iskustvo pogodno za djecu i odrasle svih uzrasta! ”

20:15 – 22:00 h

Program: LUKA NOVOKMET / koncert

Mjesto: pozornica na trgu I.Kukuljevića

Sljedeći događaj

24
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Zagrebačka filharmonija – Plavi ciklus: Mahler – 2. simfonija