28 - 31
lis
Zagreb
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Giuseppe Verdi: Rigoletto u HNK Zagreb (izvedbe u listopadu)

Zagreb | Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

28 - 31.10.2023

Giuseppe Verdi: Rigoletto u HNK Zagreb (izvedbe u listopadu)

Rigoletto HNK Zagreb

share

Verdijev Rigoletto u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Izvedbe u listopadu:
Subota, 28.10. u 18h
Utorak, 31.10. u 19.30h  –> ulaznice

Opera Rigoletto, Giuseppea Verdija, praizvedena 1851. u venecijanskom kazalištu La Fenice, jedna je od najizvođenijih opera toga talijanskog skladatelja. Za sadržaj opere Verdi se nadahnuo dramom Kralj se zabavlja (Le roi s’amuse) francuskog pisca Viktora Hugoa. Lik dvorske lude privukao je Verdija koji će ga učiniti protagonistom opere. O samoj drami Verdi govori – Možda će to biti najveća drama modernoga teatra, a protagonist je karakter dostojan Shakespearea. Za libreto se obratio svome vjernom libretistu Francescu Mariji Piaveu s kojim je već više puta surađivao, no, austrijskoj cenzuri siže je bio odvratno amoralan, opscen i trivijalan. Ujedno, bilo je nemoguće odobriti operu u kojoj je glavni lik kralj, pa Verdi smješta radnju na razvratni dvor vojvode od Mantove, a glavni lik, ali i naslov opere postaje dvorska luda kojoj daje ime Rigoletto, prema francuskoj riječi rigoler (glasno se smijati, izrugivati). U toj slavnoj operi,
jedna arija je postala popularna od prvoga izvođenja, a to je arija koju pjeva nemoralni vojvoda — La donna é mobile (Žena je varljiva). Ljubavna tragedija Rigolettove jedinice Gilde okosnica je ovog remek-djela operne umjetnosti koje se nakon više od petnaest godina ponovno izvodi na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Maestro Pier Giorgio Morandi je dirigent, a redatelj je Francesco Maestrin.

Dodatne informacije o samoj operi, kreativnom timu, izvođačkom ansamblu i ulaznicama dostupne su na stranicama Hrvatskog narodnog kazališta.

Sljedeći događaj

28
lis
Zagreb
Dom sportova – Velika dvorana
Alan Hržica u Domu sportova