08
pro
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Glazbeni umjetnici Zagrebu: Martin Krpan i Tomislav Damjanović

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

08. 12. 2021 | 20:00

Glazbeni umjetnici Zagrebu: Martin Krpan i Tomislav Damjanović

489fc196438e0f3c505a98525897b814-2

share

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku – više saznajte OVDJE) te prema uputama iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. (članak VII.). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 18 do 19:30 u prostorima Lisinskog.

MARTIN KRPAN, violina
TOMISLAV DAMJANOVIĆ, klavir

Program:
Olivier Messiaen: Tema s varijacijama
Božidar Kunc: Tri skladbe za violinu i klavir, op. 28
Claude Debussy: Sonata za violinu i klavir u g-molu, L. 140
Sergej Prokofjev: Druga sonata za violinu i klavir u D-duru, op. 94a

_____

Martin Krpan (Zagreb, 1995.) diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa, 2018. godine, a od 2016. godine studira i u Leipzigu na Hochschule fürMusik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy u razredu prof. Ericha Höbartha. Violinu je počeo svirati u razredu prof. Nele Rašan. Na međunarodnom violinističkom natjecanju Etide i skale u Zagrebu 2011. osvojio je drugu nagradu, a 2013. treću nagradu. Također je 2009. ušao u finale međunarodnog natjecanja Lions Grand Prix, te na istom natjecanju 2014. godine osvojio posebnu nagradu. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Zagrebačkim solistima, gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, te gudačkim kvartetom Sebastian. 2016. godine bio je koncertni majstor međunarodnog orkestra Euphony. Od siječnja 2018. godine je prvi violinist Zagrebačkog kvarteta. S kvartetom je snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja M. Ruždjaka, A. Markovića, S. Dedića i I. Kuljerića. U listopadu 2018. objavljen je nosač zvuka koji je snimio s violinistom Anđelkom Krpanom za diskografsku kuću Croatia Records, a obuhvaća dua za dvije violine hrvatskih skladatelja (M. Šlik, M. Pozajić, B. Papandopulo, A. Klobučar, S. Horvat i N. Firšt).

Tomislav Damjanović (Split, 1992.) student je postdiplomskog studija klavira na njemačkoj instituciji Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Za vrijeme studija putem Erasmus međunarodnog programa usavršavao se i u klasi prof. dr. Milane Chernyavske na Kunstuniversität u Grazu. Na Međunarodnom festivalu mladih pijanista Amici del pianoforte u San Danieleu (Italija, 2013.) osvojio je glavnu nagradu i posebnu nagradu za izvedbu skladbi J. Brahmsa, te 2015. za izvedu skladbi Mauricea Ravela. U travnju 2017. odnio je pobjedu na Varaždinskom natjecanju za pijaniste Memorijal Jurica Murai u kategoriji Grand Prix do 32 godine starosti. U travnju 2018. uslijedila je 2. nagrada na međunarodnom natjecanju Cittá di Stradella u Stradelli, Italija. U travnju 2019. godine proglašen je dobitnikom nagrade Darko Lukić na istoimenoj 52. tribini mladih glazbenika u Zagrebu. Osim diljem Hrvatske, nastupao je u Austriji, Njemačkoj, Liechtensteinu, Sloveniji, Italiji i Češkoj. Zapaženi nastup ostvario je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (2014.) kada je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom i pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija izveo Treći klavirski koncert Sergeja Prokofjeva. Za taj nastup dobio je Rektorovu nagradu zagrebačkog sveučilišta. U srpnju prošle godine izveo je Beethovenov Prvi klavirski koncert u C-duru s komornim simfonijskim orkestrom grada Darmstadta pod ravnanjem maestra Christharda Janetzkog.

Sljedeći događaj

08
pro
Zadar
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru
Pretplatnički ciklus Zadar: Kajana Pačko i Danijel Detoni