23
stu
Sisak
Dom INA rafinerije

Goran Jurković i Danijel Detoni u Sisku

Sisak | Dom INA rafinerije

23. 11. 2022 | 19:30

Goran Jurković i Danijel Detoni u Sisku

Goran Jurković i Danijel Detoni

share

Johannes Brahms: Sonata za klarinet i klavir u Es-duru, op. 120, br. 2

 1. Allegro amabile
 2. Allegro appassionato
 3. Andante con moto
 4. Allegro

Gordan Tudor: Sonata za altovski saksofon i klavir

 1. Larghetto
 2. Lento lontano
 3. Vivace mesmerico
 4. Presto estatico

Edison Denisov: Sonata za altovski saksofon i klavir

 1. Allegro
 2. Lento
 3. Allegro moderato
Goran Jurković i Danijel Detoni suradnju su započeli uspješnim koncertom na Izlogu suvremenog zvuka u Zagrebu 2014. godine te u svom radu posebnu pažnju posvećuju originalnim kompozicijama za saksofon i klavir ne zanemarujući pritom ni glazbu minulih stoljeća.
Goran Jurković (Zagreb, 1983.), završio je Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nikole Fabijanića i Gimnaziju u Jastrebarskom. Diplomirao je saksofon na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 2006. godine u klasi prof. Dragana Sremca. Godine 2009. je upisao magisterijski program na Konzervatoriju u Beču u klasi profesora Larsa Mlekuscha. Usavršavao se na majstorskim tečajevima C. Delanglea, E. Rousseaua, A. Bornkampa, P. Portejoiea, te kod članova Zagrebačkog kvarteta saksofona.
Kao solist nasutupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH. Djeluje kao komorni glazbenik u dva kavrteta saksofona, Mobilis i Papandopulo s kojima je i snimio četiri izuzetno uspjela nosača zvuka. Suosnivač je Tria GIG, ansambla koji je prošle godine snimio svoj prvi nosač zvuka. Uz prve nagrade na domaćim natjecanjima te na Natjecanju Papandopulo laureat je i mnogih međnarodnih natjecanja kao što su Gradus ad parnasum i Fidelio. Također, dobitnik je Nagrade za animaciju i muzičku kreaciju na Međunarodnom kazališnom festivalu «Sluk». Kao solist ili komorni glazbenik nastupao je Tokiu, Santiago de Chile, Iquiqeu, Osaki, Nabuyi, Harkivu, Parizu, Budimpešti, Briselu, Ljubljani te u poznatim dvoranama kao Musiekverein i Konzerthaus u Beču, Brucknersaal u Linzu, na festivalima kao što su Podium fest Wien, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, PagArtFest, Glazbene večeri u sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, Koncerti u Eufrazijani itd… Radi kao nastavnik saksofona u glazbenoj školi Jastrebarsko gdje je pokrenu iznimno uspješnu Školu saksofona u Jaski, proljetni seminar za učenike i studente saksofona koji već dulje od desetljeća privlači mlade saksofoniste iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Pijanist Danijel Detoni (Zagreb, 1983.) najprije je pohađao Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu (razred Olge Detiček), gdje je godine 1996. osvojio Nagradu Mira Sakač za najboljeg mladog pijanista. Bio je i dobitnikom najviših hrvatskih učeničkih nagrada, među ostalima, prve nagrade na Natjecanju učenika glazbenih škola Hrvatske u Varaždinu (1995.)
Diplomirao je i magistrirao glasovir (razred Lászla Baranyaya i Balázsa Kecskésa) na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju, u razredu Itamara Golana. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa Al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon. Od ranih dana strastveni je komorni glazbenik pa je u travnju 2003., u duu s violinisticom Mártom Deák, pobijedio na Državnome natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. dobio Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe.
Nastupao je s umjetnicima kao što su Katarina Livljanić, Radovan Vlatković, Kajana Pačko, Krešimir Stražanac, Ivana Lazar, Itamar Golan, Boris Brovtsyn, Gábor Boldoczki, Boris Andrianov, Irvin Venyš, Pavel Vernikov, David Aaron Carpenter te ansamblima kao što su Trio Lenitas, Zagrebački kvartet saksofona, Budapest Strings, Komorni orkestar UMZE, Komorni orkestar Dušan Skovran i dr. Kao solist i komorni glazbenik nastupio je na festivalima kao što su Varšavska jesen, Muzički biennale Zagreb, Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Julian Rachlin i prijatelji, Paško ljeto, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Trstu, Trieste Prima u Trstu i Croatie, la voici u Parizu. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim glazbenikom 2008. godine. Od 2009. podučava klavir, a od 2015. i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

 

Sljedeći događaj