02 - 03
velj
Zagreb
Zagrebačko kazalište mladih – Dvorana Istra

Gran Bolero u Zagrebačkom kazalištu mladih

Zagreb | Zagrebačko kazalište mladih – Dvorana Istra

02 - 03.02.2024

Gran Bolero u Zagrebačkom kazalištu mladih

Gran Bolero

share

Gran Bolero, u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske plesne skupine En-Knap, i u novoj godini igra u Zagrebačkom kazalištu mladih. Prvi datumi ove intrigantne predstave koja iznova privlači ljubitelje suvremenog plesa slijede već 2. i 3. veljače u 20 sati!

Svaka živa izvedba jedinstveno je iskustvo, no Gran Bolero uvijek iznova nudi intenzivan doživljaj.

Nadahnut Ravelovom kompozicijom Bolero, Jesús Rubio Gamo kroz ponavljanje pokreta i istraživanje sitnih varijacija i detalja stvorio nove ritmičke obrasce koji propituju odnose. Nakon što je 2019. godine zapeo u i u životu i kreativno, spasila ga je upravo ova skladba, temeljena na ponavljanju i petlji. Ne čudi što je ponavljanje kao petlja ili eskalacija, s glazbom u koreografiji, u pokretu i konačno glasu našla svoje utjelovljenje upravo u cikličkom, spiralnom prikazu, isprva u plesnom duetu Bolero (2015.), a zatim i u duetu plesnih skupina Gran Bolero (2018.). Gran Bolero je orkestriranje, instrumentaliziranje skupina, odnosa, odnosa između skupina i unutar skupina, kroz ponavljanje u petlji ili eskalaciji, kako bi iz toga iznikla zajednica – tkivo koje ju veže, ograničava, njegov višak – kako bi nastala upravo napetost onoga poticaja, upornosti, onog iscrpljujućeg što se nikad ne iscrpi.

Gran Bolero izvode ZPA (Luna Lilek, Nika Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Linda Tarnovski, Karlo Topolovec) i EKG (Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini).

Sljedeći događaj

02
velj
Rijeka
Pogon kulture
Kočani orkestar u Pogonu kulture