20
lip
Dubrovnik
Atrij Kneževa dvora

Gudački kvartet DSO-a & Monika Leskovar

Dubrovnik | Atrij Kneževa dvora

20. 06. 2023 | 21:00

Gudački kvartet DSO-a & Monika Leskovar

347406907_1111260073128408_3692630273181240333_n

share

Gudački kvintet u C duru posljednje je komorno djelo Franza Schuberta. Nastalo je nekoliko tjedana prije skladateljeve smrti, a smatra se jednim od najvažnijih komornih djela ikad. Dubrovačka publika će ovo djelo imati priliku poslušati u izvedbi Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i violončelistice Monike Leskovar u utorak 20. lipnja. Ovaj koncert ujedno je završnica Dubrovačkog glazbenog proljeća, proljetnog ciklusa koncerata koje je organizirao Dubrovački simfonijski orkestar.
Gudački kvartet čine članovi DSO-a i ujedno vođe svojih dionica u orkestru: Đana Kahriman, violina; Iva Vukić, violina, Šimun Končić, viola i Mihaela Martinović, violončelo. Iza njih su nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu, kako na međunarodnim festivalima, tako i na brojnim diplomatskim svečanostima u Europi.
Violončelistica Monika Leskovar skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. godine kada je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Najprije polaznica Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu kod prof. Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea.
Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja. Koncertirala je u Japanu, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu te Australiji, surađivala s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Thomasa Hengelbrocka, Krzysztofa Pendereckog. Od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Sljedeći događaj

21 - 23
lip
Gudački kvartet DSO-a & Monika Leskovar
Krk Music Fest