23
sij
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Guitarra Viva: Zagrebački gitarski duo u Lisinskom

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

23. 01. 2024 | 20:00

Guitarra Viva: Zagrebački gitarski duo u Lisinskom

Zagrebački gitarski duo

share

Zagrebački gitarski duo | Morana Pešutić i Tomislav Vasilj

Program:

Fernando Sor: Fantazija za dvije gitare, op. 54b
 
Johann Sebastian Bach: Engleska suita br. 2, BWV 807 (obr. Cerović-Krivokapić)
Ivana Kiš: choral for the end of summer (praizvedba)
1 grey sky, morning waves
2 mechanical fish
3 only sun
4 choral for the end of summer
Berislav Šipuš: Uspavanka za  San Roa, pticu ljubavi
Astor Piazzolla: Tango suita (obr. Fragnito-Matarazzo) 
Tango br. 1 – Allegro
Tango br. 2 – Andante
Tango br. 3 – Allegro

Zagrebački gitarski duo nastao je 2014. iz želje za promicanjem repertoara za dvije gitare i populariziranja gitarskog dua u Hrvatskoj. Morana Pešutić i Tomislav Vasilj u svoje programe uvijek nastoje uključiti i hrvatsku glazbu za gitaru, a u želji da prošire repertoar za dvije gitare počeli su surađivati s hrvatskim skladateljima. Tako se na programu ovoga koncerta nalazi i praizvedba skladateljice Ivane Kiš.

Zagrebački gitarski duo dosad je ostvario mnogobrojne nastupe, a svakako su za izdvojiti Zagrebački gitaristički festival, Međunarodni gitaristički festival Tremolo u Skopju, Youngmasters festival u Samoboru, Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti i Baromus festival u Rovinju. Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga također je prepoznalo njihov rad te su nastupili na svečanom otvorenju u povodu obilježavanja šezdesete obljetnice Hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe.

Morana Pešutić diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka, nakon čega upisuje poslijediplomski studij na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi profesora Zorana Dukića, gdje je i magistrirala 2009. Nastupala je diljem Hrvatske i Europe, a velik dio njezina koncertnog života čini komorno muziciranje, pa je tako bila član nekoliko komornih sastava, među kojima su The Hague Guitar Quartet i Amicorde Guitar Trio.
Godine 2018. sudjelovala je u projektu Guitarrismo uz Zorana Dukića, Petrita Çekua, Maroja Brčića, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka i Pedra Ribeira Rodriguesa. Oktet je održao koncert i na Dubrovačkim ljetnim igrama iz kojeg je proizašao CD/DVD u izdanju Croatia Recordsa.

Tomislav Vasilj studirao na Hochschulle für Musik und darstellende Kunst u Grazu. Godine 1998. magistrirao je u klasi prof. Martina Myslivečeka. Od 2003. član je Zagrebačkog gitarističkog kvarteta s kojim je nastupio u više od 20 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Afrike i Azije te snimio nekoliko nosača zvuka. Kao član spomenutog kvarteta nastupao je s raznim orkestrima, među kojima je i Zagrebačka filharmonija.
Kao solist je nastupio na brojnim manifestacijama, među kojima se ističu Varaždinske barokne večeri i Glazbena tribina.

Sljedeći događaj