22
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Guitarra Viva

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

22. 11. 2021 | 20:00

Guitarra Viva

Istvan Romer

share

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku – više saznajte OVDJE) te prema uputama iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. (članak VII.). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 18 do 19:30 u prostorima Lisinskog.

 

ISTVÁN RÖMER, gitara

Program:

J. S. Bach (obr. V. Dešpalj): Partite za violinu solo BWV 1004 i BWV 1006
A. Klobučar: Sonata
B. Papandopulo: Tri igre
S. Bradić: Potonuli križ

 

István Römer intenzivno koncertira u Europi, Južnoj Americi i Aziji kao solist, u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem i klarinetistom Milkom Pravdićem, violinisticom Laurom Vadjon i sopranisticom Lidijom Horvat – Dunjko te kao član Zagrebačkog gitarskog trija u kojem uz Darka Petrinjaka i Gorana Listeša djeluje od osnutka, 1984. godine.

Nastupao je i kao solist uz orkestre kao što su Zagrebački solisti, SO HRT-a, Festivalski orkestar Dubrovnik, Simfonijski orkestar Čilea, Makedonska i Sarajevska filharmonija, Varaždinski i Zadarski komorni orkestar.

U njegovu opsežnom solističkom i komornom repertoaru važan udio zauzimaju djela hrvatskih skladatelja. Tako je premijerno izveo skladbe za gitaru solo Željka Brkanovića, Anđelka Klobučara, Tomislava Uhlika i Srećka Bradića. Praizveo je i skladbe Rafeta Rudija (Kosovo), Vlastimira Trajkovića (Srbija) i Vojislava Ivanovića (Bosna i Hercegovina).

Ipak, posebno mjesto u njegovu repertoaru zauzima ciklus sonata i partita za violinu solo J. S. Bacha (u obradi za gitaru Valtera Dešpalja), koje prije njega nitko od gitarista u svijetu nije integralno izvodio.

Dva su Römerova solistička koncerta u Zagrebu 2001. i 2005. godine uvrštena u izbor pet najboljih koncerata u Hrvatskoj tih godina, u novinama Vijenac (2001.) i Vjesnik (2005.) Kao solist i kao komorni glazbenik snimio je devet diskografskih izdanja.https://www.ulaznice.hr/web/event-browse/1/33373

Sljedeći događaj

22
stu
Zadar
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru
Zadarski komorni orkestar