07
ožu
Zagreb
Knjižnica HAZU

Hana Breko Kustura: Cantilena romana vs. cantilena beneventana - predavanje

Zagreb | Knjižnica HAZU

07. 03. 2024 | 11:00

Hana Breko Kustura: Cantilena romana vs. cantilena beneventana - predavanje

Prof. dr. sc. Hana Breko Kustura

share

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja kojima je cilj  na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. 

Poziv na predavanje 

Cantilena romana vs. cantilena beneventana– glazba istočne  obale Jadrana u srednjemu vijeku 

koje će održati prof. dr. sc. Hana Breko Kusturačlanica suradnica HAZU, znanstvena savjetnica u trajnom izboru na Odsjeku za povijest  hrvatske glazbe Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u četvrtak 7. ožujka 2024. u 11 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14.

U fokusu predavanja je prikaz najnovijih rezultata istraživanja izvora crkvene, ali i svjetovne  glazbe hrvatskih povijesnih zemalja poglavito istočnojadranskog područja od 11. do 15.  stoljeća. Autorica će predstaviti temeljne rukopisne knjige s neumama koje predstavljaju  osnove hrvatske glazbene pismenosti, smjestiti ih u europski kontekst i provesti nas kroz  repertoare koje te glazbene knjige predstavljaju. S jedne strane bit će riječi o  srednjovjekovnom gregorijanskom pjevanju koje se u povijesnim dokumentima srednjeg vijeka naziva cantilena romana ili cantus romanus – Rimski pjev. S druge strane bit će  predstavljeno sasvim regionalno ograničeno pjevanje iz perioda predfranačke Europe, kojeg muzikolozi označuju pojmom beneventansko pjevanje, a koje se u Dalmaciji pjevalo u  crkvama sve do kraja 13. stoljeća. Postoje li tragovi svjetovnog muziciranja i trubadurske  lirike u Dalmaciji? Zašto se, primjerice, u Dalmaciji gotovo dvjesto godina nakon što je  beneventansko pjevanje u talijanskim opatijama Benevento i Monte Cassino napušteno,  ovaj repertoar i dalje prakticira? Koje su posebnosti fenomena glagoljaškog pjevanja na  staroslavenskom jeziku, te gdje se danas čuva najstariji zapis glagoljaškog napjeva? 

Na sva ova i brojna druga pitanja autorica predavanja će nam uz popratne slušne glazbene  primjere ansambala za srednjovjekovnu glazbu pokušati dati odgovore, imajući pri tom u  vidu činjenicu da je upravo glazba srednjega vijeka ona kojom smo više nego li ikada kasnije u crkvenoj povijesti bili ravnopravni dio europskoga, latinskoga crkvenoga zajedništva.

Sljedeći događaj

07
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Beskonačni valcer