19 - 21
stu
Rijeka
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

HNK Ivan pl. Zajc - Puccini

Rijeka | Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

19 - 21.11.2022

HNK Ivan pl. Zajc - Puccini

Gianni Schicchi

share

Dvije popularne operne jednočinke, obnovljena Mascagnijeva „Cavalleria rusticana“ i Puccinijev „Gianni Schicchi“, vraćaju se na opernu scenu HNK Ivana pl. Zajca 17. i 19. studenoga 2022. Operne večeri koje će donijet

i dvije uspješnice, prvi put od njihovih premijera u ovoj kombinaciji, obilježit će i nova, zvjezdana solistička podjela u glavnim ulogama.
Tako će u ulozi Santuzze prvi put u Rijeci nastupiti sugestivna i uvijek fascinantna Maida Hundeling, koja je riječku publiku oduševljavala kao nezaboravna Elektra, Izolda, Tosca. U ulozzi Turridua također novo ime, mladi talijanski tenor Ivan Defabiani koji je već ostvario respektabilnu karijeru. Nakon diplome na Glazbenom konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u Milanu, usavršavao se u sklopu Talijanske operne akademije u Teatru Alighieri u Ravenni pod patronatom maestra Riccarda Mutija te je pod njegovim mentorstvom izveo ulogu Alfreda u Verdijevoj operi „Traviata“. Od tada je ostvario glavne tenorske uloge u brojnim opernim kazalištima rodne Italije, u Francuskoj, Belgiji, Švedskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Sloveniji, Estoniji…

„Cavalleria rusticana“ je, podsjetimo, u režiji Dražena Siriščevića premijerno izvedena početkom 2021. godine, kada su protuepidemijske mjere i sigurnosni razlozi uslijed pandemiije Covida 19 orkestar doveli na pozornicu, a zbor izdvojili u poseban kazališni prostor. U obnovljenoj verziji cijela se pozornica vraća izvođačima, solistima i zboru, a orkestar je ponovno na svom mjestu, u orkestralnoj rupi.
Uz Maidu Hundeling i Ivana Defabianija, u predstavi će nastupiti Robert Kolar kao Alfio, Ivana Srbljan kao Lola i Sofija Cingula kao Mamma Lucia. Popularna Mascagnijeva „Cavalleria rusticana“, puna elementarnih ljudskih emocija, priču o osveti prevarenog muža i ostavljene ljubavnice donosi strastveno, žestoko, izravno i potresno.

Drugi dio večeri, nakon velikog uspjeha na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, na riječku pozornicu ponovno dovodi Puccinijevu komičnu operu „Gianni Schicchi“ u režiji Fabrizia Melana ostvarenu u koprodukciji s osječkim HNK-om. Naslovnu će ulogu prvi put u Rijeci pjevati nacionalni prvak Giorgio Surian koji je ljetos oduševio finsku publiku. Ostale će uloge tumačiti Anamarija Knego, Bože Jurić Pešić, Sofija Cingula, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Luka Ortar, Slavko Sekulić, Jurica Jurasić Kapun, Lorena Krstić, Ivan Šimatović, Davor Nekjak, Saša Matovina i Marijan Padavić.
Briljantnim stilom i sjajnom karakterizacijom svih likova te ljepotom raspjevane melodike Puccini je veselom jednočinkom „Gianni Schicchi“ stvorio remek-djelo komične opere dvadesetog stoljeća.

Izvedbama obiju opera dirigirat će maestro Valentin Egel.

Noć kazališta u „Zajcu“
Izvedba opernih jednočinki u subotu 19. studenoga bit će dio programa Noći kazališta u „Zajcu“ a što znači i popularne cijene ulaznica. Tijekom subotnjeg prijepodneva, od 10 do 13 sati, moći će se razgledati i kazališna Galerija “Zajc“ također popularnih cijena ulaznice povodom Noći kazališta, a vođeni razgled počinje u 11 sati.
Publika koja odluči posjetiti oba programa, i Galeriju “Zajc” i operne predstave, to ćete moći učiniti kupivši samo jednu ulaznicu kojom razgled Galerije dobiva na poklon.

„Gianni Schicchi“ 21.11. u okviru edukacijskog programa
„Gianni Schicchi“ Giacoma Puccinija u režiji Fabrizia Melana i pod ravnanjem maestra Valentina Egela bit će izveden i u okviru edukacijskoga programa u ponedjeljak 21. studenoga u 19.30 sati. Uz voditeljicu Katarinu Mažuran, u operni svijet “Giannija Schicchija” publiku će uvesti maestro Valentin Egel, asistentica redatelja Sofija Cingula te operni solist, prvak Kazališta Robert Kolar koji će tumačiti naslovnu ulogu.

Sljedeći događaj

19
stu
Zagreb
Sax!
Jonathan