26
sij
Zagreb
Tvornica kulture

Hojsak & Novosel

Zagreb | Tvornica kulture

26. 01. 2023 | 19:30

Hojsak & Novosel

unnamed (10)

share

Vrhunski instrumentalisti Hojsak & Novosel u suradnji s jednim od najvećih bugarskih glazbenika, Theodosiijem Spassovom, najavili su koncertnu promociju albuma “Duckling Soup” 26. siječnja ove godine u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Koncert je koprodukcija JazzHR-a i tvrtke GDi te ima humanitarni karakter – donacije su namijenjene razvoju STEM projekata u hrvatskim srednjim školama.

Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi već su godinama poznati našoj javnosti kao dva vrhunska instrumentalista. Osim što su sjajni virtuozi, pišu glazbu baziranu na hrvatskoj tradiciji i njome osvajaju pozornice diljem svijeta. U šest godina djelovanja izdali su pet albuma, surađivali s brojnim ansamblima, solistima i pjevačima od kojih se ističu Zagrebačka filharmonija, Tamburaški orkestar HRT-a, Gibonni, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Monika Leskovar, Pero Galić, Neno Belan, Elvis Stanić i mnogi drugi.

Posebnu suradnju ostvarili su i s jednim od najvećih bugarskih glazbenika – Theodosiijem Spassovom. Ovaj poznati kavalist, vokalist, skladatelj i umjetnik nagrađen mnogobrojnim nagradama, od kojih se ističe i Grammy za suradnju sa Ženskim radijskim zborom iz Sofije, proglašen je sa strane magazina Newsweek jednim od najtalentiranijih glazbenika cijele istočne Europe, navodeći kako je ne samo preživio postkomunističku kulturološku pustopoljinu, nego je izmislio potpuno novi glazbeni žanr. Spassov svojim virtuoznim sviranjem kavala (bugarskog tipa frule) spaja bugarsku tradiciju s jazzom, uz vidljive utjecaje klasične glazbe, ali i glazbe drugih kultura te naroda, baš kao što Hojsak i Novosel to vješto čine svirajući tamburu i kontrabas.

Njihova suradnja počela je 2016., kada su Hojsak i Novosel na svom prvijencu “Bow vs Plectrum” pozvali Spassova da im gostuje na albumu, nakon čega su uslijedili i koncertni nastupi u Hrvatskoj i Bugarskoj. Jedan od tih nastupa bio je i  koncert povodom obilježavanja 50 godina KKD “Ivana Brlić Mažuranić” u Slavonskom Brodu 2.7.2022. godine, koji je snimljen te će biti objavljen u siječnju ove godine kao njihov prvi live album –  “Duckling Soup” (Croatia Records, 2023.). Na programu su originalne skladbe Hojsaka i Novosela te originalne skladbe Spassova, kao i obrade hrvatskih te bugarskih tradicijskih pjesama i napjeva.

Tvrtka GDi, koja posluje već više od tri desetljeća i ima urede u 15 zemalja diljem Europe i svijeta, već niz godina provodi projekt GDi Do Good u sklopu kojega organizira humanitarne koncerte za poticanje razvoja obrazovanja i umjetnosti. Donatorskim koncertom u Tvornici prikupljaju se sredstva za provođenje inovativnih projekata u hrvatskim srednjim škola, koji su usmjereni na opažanje i unaprjeđenje stanja voda i šuma korištenjem novih tehnologija, posebice geoinformacijskih (GIS) sustava. Cilj je pomoći srednjim školama, posebno onima u ruralnim krajevima, da zadrže učenike te postanu suvremene škole koje odgovaraju na aktualne potrebe tržišta i obrazuju mlade osobe koje znaju koristiti najnaprednije tehnologije te odgovoriti na izazove u svojoj okolini.

Ulaz na koncert dua Hojsak & Novosel te njihovoga posebnoga gosta Theodosiija Spassova 26. siječnja je besplatan. Svoj kod za ulazak na koncert dobit ćete registracijom na poveznici GDi Do Good – GDi

Sljedeći događaj

26 sij - 04 lis
Split
Hrvatski dom Split
Zvjezdani glasovi