17
srp
Zagreb
Klovićevi Dvori

Hrvatski gitarski kvartet

Zagreb | Klovićevi Dvori

17. 07. 2022 | 21:00

Hrvatski gitarski kvartet

283935606_462058332392698_6460924075790939826_n

share

Hrvatski gitarski kvartet

Zoran Dukić
Petrit Çeku
Maroje Brčić
Tvrtko Sarić

Luigi Boccherini: Fandango iz Gitarskog kvinteta u D-duru, G. 448
(obr. Jeremy Sparks)

Antonio Vivaldi: Largo iz Koncerta za violinu i orkestar u f-molu, op. 8, RV 297 Zima

Astor Piazzolla: Invierno Porteño
(obr. Krešimir Bedek)

Miroslav Miletić: Suite du bourdon
Gordan Tudor: Bašamar

Sergej Prokofjev: Dva stavka iz suite Romeo i Julija, op. 75
(obr. Tvrtko Sarić)

Zoran Juranić: Bagatelle za kućnu upotrebu
Astor Piazzolla: Concerto para Quinteto
(obr. Thomas Fellow)

Prvi zajednički koncert Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić održali su 2016. godine. Nakon toga, na više koncertnih turneja, predstavili su se publici u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj te na koncertima sa Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom. Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama 2017. godine nagrađeni su nagradom Orlando. Od 2020. godine Kvartet nastupa pod imenom Hrvatski gitarski kvartet. Iste godine izdali su, u suradnji s još četvero kolega gitarista (Morana Pešutić, Pedro Riberio Rodrigues, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek), album Guitarrismo u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Album je nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije.
Koncertni program Kvarteta obuhvaća gotovo sve glazbene epohe, nastojeći pritom da izvedbe i praizvedbe skladbi hrvatskih skladatelja budu njegov neizostavan dio.

Zoran Dukić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka, a usavršavao se kod prof. Huberta Käppela na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Pobjednik je niza najvažnijih svjetskih gitarskih natjecanja, a i do danas je jedini koji je pobijedio na oba natjecanja Andrés Segovia (u Granadi i u Palma de Mallorci). Na najvećem španjolskom gitarskom natjecanju u Madridu koje se održava pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji osvojio je prvu, kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe, po prvi puta dodijeljenu gitaristu rođenom izvan Španjolske.
Iznimno bogata koncertna karijera odvela ga je u najznačajnije koncertne dvorane svijeta, a njegova suptilna poetika, superiorna virtuoznost i nadasve glazbena suverenost potaknula je mnoge skladatelje da mu posvete svoja djela. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu gdje je profesor od 1997. godine. Od 2011. godine Zoran Dukić djeluje pod pokroviteljstvom američke tvrtke D’Addario.

Petrit Çeku diplomirao je u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Nastupao je diljem svijeta sa solističkim recitalima te surađujući s brojnim istaknutim ansamblima i orkestrima. Osvojio je brojne prve nagrade na međunarodnim natjecanjima, među kojima se izdvajaju Christopher Parkening u Malibuu (SAD), Schadt u Allentownu (SAD), Maurizio Biasini u Bologni (Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija). Dobitnik je nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije te nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.
Petrit Çeku profesor je komorne glazbe kao posebnog studija za gitaru na Umjetničkom sveučilištu u Grazu. Svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera sa žicama marke D’Addario.

Maroje Brčić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Na koncertnim podijima preko trideset godina nastupa kao solist, član različitih komornih sastava te kao solist uz orkestar. Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (1991.), diplome Milka Trnina (Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, 2008.), Oskara znanja (Agencija za odgoj i obrazovanje, 2005., 2006., 2007., 2008., 2017., 2019. i 2021.) te nagrade Orlando (Hrvatska radiotelevizija, 2009. i 2017.).
Maroje Brčić predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Od 2019. urednik je časopisa Gitara – godišnjaka Hrvatske udruge gitarskih pedagoga te je objavio knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja.

Tvrtko Sarić diplomirao je u klasi profesora Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađajući jednogodišnju specijalizaciju u klasi profesora Gorana Listeša. Koncertirao je u gotovo svim europskim zemljama te Sjevernoj i Južnoj Americi. Također je nastupao kao solist s mnogim renomiranim hrvatskim orkestrima i ansamblima. Od 2010. do 2015. bio je član renesansnog ansambla Minstrel u kojem je svirao lutnju.
Na području grada Gospića i Ličko-senjske županije osnovao je nekoliko glazbenih ciklusa i u svojstvu umjetničkog ravnatelja s uspjehom ih vodio dvadeset godina. U zvanju docenta zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću pri Sveučilištu u Zadru te na Glazbenoj školi u Črnomelju. Na spomenutom Odjelu 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“ za čiji rad je 2017. nagrađen Rektorovom nagradom.

Sljedeći događaj

18
srp
Opatija
Ljetna pozornica
Tom Jones u Opatiji