09
ožu
Split
Hrvatski dom Split

Ida Gamulin - Maštanja Dore Pejačević

Split | Hrvatski dom Split

09. 03. 2023 | 20:00

Ida Gamulin - Maštanja Dore Pejačević

unnamed-2-2

share

Ida Gamulin, jedna od istaknutijih predstavnica hrvatske pijanističke scene, održat će recital u rodnom gradu, posvećen 100. obljetnici smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević (1885. – 1923.)

Osebujan pijanizam Ide Gamulin već 35 godina plijeni pozornost hrvatske i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama Osla, Praga, Bruxellesa i Helsinkija govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu.
Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, osvaja nagradu Svetislav Stančić na Jugoslavenskom natjecanju glazbenih umjetnika te odlazi u London gdje se usavršava kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer.
Godine 1983.započinje međunarodnu karijeru osvojivši prestižnu nagradu Myra Hess u Londonu gdje debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI. Početke njezine inozemne karijere prate izvrsne kritike, pa tako Noel Goodwin u listu The Times piše: …u stilski raznovrsnom i zahtjevnom programu, Ida Gamulin se predstavila kao iznimna pijanistička osobnost snažnog izričaja…, od poetske kontemplacije do moćne bravuroznosti granitno čvrstih oktava…, u maniri koja podsjeća na Annie Fischer, dok David Money u Daily Telegraph ističe: Vrhunski interpret Bacha…, majstor legata i bogate zvučnosti.., ostvarila je snagu i poeziju Beethovenove sonate.., magična izvedba.
Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess, ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Njezina snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical Music Directory 2005. godine.
Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, SAD-a i Azije gdje nastupa u prestižnim dvoranama (Rudolfinum, Unisa Concert Hall, F. Liszt Academy, Wigmore Hall, St Martin-in-the-fields, Auditorio Manuel de Falla). Gošća je međunarodnih festivala u Spolettu, Varni, Dubrovniku te Janaček festivalu, na kojima nastupa uz ugledne dirigente i orkestre.
Ida Gamulin snima za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 21 nosač zvuka , a nedavno je promoviran 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa izdavačkom kućom Croatia Records.
Mnogi hrvatski skladatelji, kao B. Papandopulo, M. Kelemen, A. Klobučar, I. Kuljerić, I. Josipović i B. Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka. Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djelima, a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h-molu.
Usporedo s koncertantnom karijerom, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Održava seminare iz interpretacije na uglednim europskim akademijama, članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja i predsjednica EPTA-e Hrvatske od 2004. godine.

Sljedeći događaj

09
ožu
Zagreb
Vintage Industrial Bar
Grima