07
sij
Zagreb
Klub Močvara

Impronedjeljak: Promocija albuma Sound

Zagreb | Klub Močvara

07. 01. 2022 | 20:00

Impronedjeljak: Promocija albuma Sound

share

Impronedjeljak, prvi koncert iz ovog cklusa slobodno improvizirane i eksperimentalne glazbe ove godine, donosi novu glazbu zabilježeu na diskograskom izdanju kontrabasista Ivara Robana Križića.

Ivar Roban Križić završio je studij kontrabasa na Institutu za jazz pri Umjetničkoj akademiji u Grazu. Trenutno živi i radi u Beču, gdje radi na doktoratu o slobodno improviziranoj glazbi na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost.

U ljeto 2020. g. snimio je svoj prvi album „Sound“. Album je posvećen istraživanju novih zvučnih produkcija, praksama slobodno improvizirane glazbe, kao i međuljudskim odnosima koji utječu na spontani glazbeni izraz.

Ovom prilikom prvi puta predstavlja svoj album u Hrvatskoj.

Nastupaju:

Ivar Roban Križić – kontrabas
Peter Herbert – kontrabas
Gerald Preinfalk – sax
Nikola Vuković – truba
Kruno Levačić – bubnjevi

Snimke predstavljene na Križićevom albumu dokumentiraju istraživački proces, tijek misli koje u svome stalnome razvoju nastoje dokučiti nesigurnu i fluktuirajuću prirodu improvizacijskog izraza.

Konceptualni okvir čine istraživanje novih mogućnosti stvaranja zvuka, slobodna improvizacija te načini na koji međuljudski odnosi utječu na proizvodnju spontanih modaliteta glazbenog izražavanja. Improvizacija kao kreativna društvena praksa nudi čitav spektar mogućnosti; polazište je za istraživanja koje nas guraju u prekoračivanje zamišljenih granica našeg djelovanja i misli. I glazbenik-improvizator i slušatelj trebaju ostaviti po strani ranije oblikovane estetičke sudove i institucionalizirane oblike znanja u pokušaju dosezanja prolaznog stanja postojanja, gotovo ritualnog povezivanja s podsvjesnim elementima koji otvaraju put improviziranom izražavanju. U tom smislu improvizacija otkriva otvorenost prema drugosti, izvanjštenje i kontinuiranu samotranscendenciju. Kroz ovaj proces u stalnoj smo komunikaciji sa samima sobom, tradicijom naših predaka i napretkom naših suvremenika. Zvukovi koji nastaju kao rezultat tih interakcija ispunjavaju posebnu potrebu koja nadilazi čisto glazbeno; osjećaj prigode i s njim povezana ritualna funkcija pokušaj su stvaranja mikrokozmosa naglašeno lokaliziranog oblika tradicijske glazbe.

Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja Republike Austrije.
“Impronedjeljke / Impromondays” organizira umjetnička organizacija Cargo (voditelj Capri Kafka) u suradnji s Udruženje za razvoj kulture “URK” / Klub Močvara / Jazz u Močvari, uz podršku Gradskog ureda za kulturu, Austrijskog Kulturnog Foruma i Ministarstva kulture i medija RH
Koncert je omogućio Austrijski Kulturni Forum Zagreb.
Nakon koncerta uslijedit će grupna improvizacija, session slobodno improvizirane glazbe u kojemu sudjeluju prisutni glazbenici.

Više inormacija pronađite na stranicama Močvare.

Sljedeći događaj

07
sij
Zagreb
Klub Močvara
Impronedjeljak