16
svi
Osijek
Kulturni centar Osijek

In Search of a Lost Soul: Dorotea Pavlinić

Osijek | Kulturni centar Osijek

16. 05. 2023 | 20:00

In Search of a Lost Soul: Dorotea Pavlinić

Plakat_In_Search_of_a_Soul

share

Mlada skladateljica Dorotea Pavlinić, ovogodišnja pobjednica natječaja za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstva Fonda Rudolf i Margita Matz kojim raspolaže Hrvatsko društvo skladatelja, u vrlo je kratkom roku organizirala način kako najbolje utrošiti dobiven novac. Njezini stariji kolege koji su bili u stručnoj komisiji natječaja, skladatelji Tibor Szirovicza, Sanda Majurec i akademik Zoran Juranić, od pristiglih pet prijava odlučili su kompletnim iznosom od 2.700,00 eura nagraditi njezinu kao najkompletniju prepoznavši njezino stvaralaštvo kao ono puno potencijala. Riječ je o mladoj umjetnici iz Veliškovaca pokraj Valpova, koja je valpovsku glazbenu školu upisala s već 13 godina, što je relativno kasna dob za početak bavljenja glazbom.

Unatoč tome, onaj je urođeni talent iskombinirala s trudom i maksimalnim angažmanom, uspjevši šest godina osnovnoglazbenog obrazovanja završiti u četiri godine školovanja, nakon čega završava srednju glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku. Prva je skladateljica koja je upisala prvu godinu netom osnovanog studija kompozicije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u klasi Sanje Drakulić, gdje je trenutačno na 5. godini. Dvaput je bila korisnica studentske razmjene Erasmus i oba se puta odlučila za Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Draška Adžića.

„Ovim koncertom želim predstaviti presjek svojeg dosadašnjeg stvaralaštva osječkoj publici. Pozvala sam na suradnju ponajbolje interprete iz regije, mahom studente instrumenata na sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Beogradu. U Beogradu sam trenutačno na Erasmusu kod prof. Adžića, čiji pristup pedagogiji kombinira intuiciju i razum u dobrom balansu”, kaže Dorotea, otkrivši da priprema simfonijsko djelo Katarza za svoj diplomski ispit, nakon čega bi voljela živjeti od kompozicije kao slobodna umjetnica. Ne miruje i već je napisala te snimila svoj prvi balet Usta puna zemlje, prema istoimenom romanu crnogorskog književnika Branimira Šćepanovića koji je snimila u Beogradu, a u pripremi je njegova izvedba u Osijeku. Djelo nosi poruku, kako njegova autorica kaže, „pojedinac ima veliku moć, puno veću nego što misli”. S tim mislima, vjerujemo da će velik broj zainteresiranih doći na njezin prvi autorski koncert 16. svibnja u 20.00 sati u osječkom Kulturnom centru.

Program:

Vodena vrata, dvije reminiscencije za klavirski kvintet

Pod bukvom, 3. scena iz baleta Usta puna zemlje

Meditacija, za klavir solo

In Search of a Soul, minijature za gudački kvartet

Kenopsia, za violinu, klarinet, violončelo i klavir (praizvedba)

Lili Lalauna, aranžman za sopran, klavir i udaraljke.

Sljedeći događaj

16
svi
Šibenik
Kuća umjetnosti Arsen
27. dodjela nagrade Status