25
sij
Rijeka
Dnevni Boravak

Japanski Premijeri & Vava

Rijeka | Dnevni Boravak

25. 01. 2023 | 20:00

Japanski Premijeri & Vava

unnamed (14)

share

Nakon gotovo godinu i pol čekanja napokon se u svim boljim prodavaonicama ploča i ostalih audio formata te u Dallas web shopu može pronaći zajednički autorski uradak “New Green Cabaret” (Dallas Records prosinac, 2022.) kolektiva Japanski Premijeri i gitariste Vlade Simcicha Vave.

Promocija LP izdanja zakazana je za srijedu 25.01. u riječkom Dnevnom boravku, s početkom u 20:00.

Dostupan u pravom dvanaest inčnom obliku na 33 okretaja u minuti, “New Green Cabaret” predstavlja jedinstveni spoj elektronike i električne gitare. Kritičar Zlatko Gall o suradnji riječkih umjetnika napisao je: “Kud će suza neg’ na oko – veli stara pučka mudrost pa, eto, ne čudi ni logična kolaboracija riječke družbe Japanski Premijeri (Enver Krivac, Marin Juričić i Moris Mateljan) s Vladom Simcichem Vavom.

Logična stoga što su dosadašnji Vavini ‘soundscapeovi’ odnosno ambijentalni albumi ozračeni americanom i (još i više) bluesom u istom glazbenom ‘semantičkom polju’ kao ambijentalna elektronika Japanskih Premijera. ‘New Green Cabaret’ je naprosto odličan album u kojem se zvučni eksperiment raskošnih tekstura odlično sljubljuje uz melodiju čineći ga pitkim no slojevitim užitkom za slušanje.”

Japanski Premijeri, riječki glazbeni kolektiv s jedanaestogodišnjim stažom, započeo je svoju karijeru gotovo slučajno nabacujući se raznim muzičkim idejama, što je uskoro preraslo u pravi studijski, a povremeno i živi projekt. Dosad su objavili šest albuma i isti broj EP-a, isključivo na bandcamp i YouTube platformama.

Vlado Simcich Vava, riječki gitarist s velikim brojem nosača zvuka iza sebe, kako samostalnim tako i kroz sastave Laufer, En Face, Mone, Blagdan Band, Turiste, Paraf. S Japanskim Premijerima vežu ga čvrste spone kroz rad u neformalnoj književnoj grupi Ri Lit, čijim je članom baš kao i sjajni pisci Enver Krivac i Moris Mateljan, koji uz Marina Juričića čine jezgru benda.

Sljedeći događaj

26
sij
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Majstorski ciklus: In memoriam Nikša Bereza