15
ruj
Zagreb
Centar za kulturu Novi Zagreb

Jazz Point Novi Zagreb: Kozmodrum

Zagreb | Centar za kulturu Novi Zagreb

15. 09. 2023 | 20:00

Jazz Point Novi Zagreb: Kozmodrum

Kozmodrum 169-min

share

U sklopu dugogodišnjeg projekta Jazz Point Novi Zagreb Centar za kulturu Novi Zagreb poziva vas na otvaranje koncertne sezone iz ciklusa koji će se održati 15. rujna 2023. u 20 sati a nastupiti će galaktički sastav Kozmodrum. Koncert se održava kao dio manifestacije Dani Remetinca 2023.

Kozmodrum je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazba spoji sa plesnom klupskom glazbom. Idejni začetnik je bubnjar i kompozitor Janko Novoselić koji je za taj projekt okupio ekipu glazbenika s kojima već dugo surađuje i svira; Ivan Kapec na gitari, Goran Delač na basu, Elvis Penava na gitari i Hrvoje Galler na klavijaturama. Rani počeci su se dešavali u Zagrebačkom Jiggy’s Baru gdje je Kozmodrum na redovnoj bazi svirao i isprobavao razne ideje i aranžmane.
Ivan Kapec – gitara
Elvis Penava – gitara
Goran Delač – bas
Hrvoje Galler – klavijature
Janko Novoselić – bubnjevi

Uslijedio je i prvi album “Na Tragu Satelita” izdan za vlastitu etiketu Zona Muzika koji je naišao na odlične kritike. S drugim albumom “Gravity” (PDV Records), Kozmodrum je zakoračio još dublje u svijet elektronske glazbe, kako plesne tako i ambijentalne. Taj album je osvojio i nagradu Porin za najbolji album alternativne klupske glazbe 2018. godine.
Iako sklon eksperimentima Kozmodrum je zadržao svoj plesni izričaj i na trećem albumu koji je jednostavno nazvan “Kozmodrum”, izdan za novu etiketu Rika Muzika. Taj je album upravo 2021. godine osvojio mnoge DJ ljestvice diljem svijeta pa su album puštali Gilles Peterson i Tom Ravenscroft na radiju BBC6, zatim i Toshio Matsuura na Tokijskom Worldwide FM, i mnogi drugi radio urednici i DJ-evi koji su nastavili taj niz. Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić.
Kozmodrum nastavlja svoje putovanje kroz koncertne aktivnosti gdje prezentira i neke nove skladbe i nove ideje, i kako sami kažu, donose dašak glazbe iz davnih vremena spojene s onom iz novijih vremena ne bi li dostigli onaj čarobni trenutak.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, HDS ZAMP-a (BTL natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja popularne glazbe iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije u 2023. godini)

Sljedeći događaj

15 - 17
ruj
SREDIŠNJA I SJEVERNA HRVATSKA
Desinić
Festival nove tradicije