20
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

JazzHR festival: Darko Jurković Charlie Trio i Ajda Stina Turek & Vid Jamnik Quartet

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

20. 03. 2024 | 19:30

JazzHR festival: Darko Jurković Charlie Trio i Ajda Stina Turek & Vid Jamnik Quartet

JazzHR festival: Darko Jurković Charlie Trio i Ajda Stina Turek & Vid Jamnik Quartet 2

share

JazzHR festival: Darko Jurković Charlie Trio i Ajda Stina Turek & Vid Jamnik Quartet

Darko Jurković Charlie Trio
Koncertna promocija albuma Trio, Duo, Solo

Darko Jurković – gitara, kompozicije
Zvonimir Šestak – kontrabas
Janko Novoselić – bubnjevi

Darko Jurković rođen je u Rijeci. Diplomirao je jazz gitaru na Sveučilištu za umjetnost u Grazu, a svoj prepoznatljiv stil pronašao je u sviranju na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek tehniku “two hands tapping”. Sudjelovao je u brojnim projektima s hrvatskim glazbenicima poput Gorana Končara i Matije Dedića, predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnom festivalu Put Svile u Kini te nastupao u brojnim dvoranama diljem Hrvatske i svijeta. Dobitnik je nagrade Porin, Zlatne Plakete Grada Rijeke te HDS-ove nagrade Miroslav Sedak-Benčić. Osim jazz i pop glazbe, komponira i klasičnu suvremenu glazbu te glazbu za kazalište.

Na pozornici JazzHR-a predstavit će se kao solist na dvije gitare, a onda i u triju, gdje će mu se pridružiti ponajbolji hrvatski jazz glazbenici – Zvonimir Šestak na kontrabasu i Janko Novoselić na bubnjevima, s kojima je 2017. godine snimio i album Dark Moments, a 2021. godine svoj posljednji album Trio, Duo, Solo (Sipa Music/Menart, 2021.). Ovaj album, na kojem glazbu i aranžmane potpisuje Darko, nastao je u pandemijskom razdoblju, koje je za njega bilo vrlo izazovno, ali i inspirativno. Uslijed teške bolesti, glazba mu je poslužila kao neka vrsta terapije, bijeg od stvarnosti, ali i jedina aktivnost s kojom se mogao baviti.

WEB: https://www.facebook.com/DarkoJurkovicCharlie

Ajda Stina Turek & Vid Jamnik Quartet
Koncertna promocija albuma Rajska ptica

Ajda Stina Turek – vokal, kompozicije
Vid Jamnik – vibrafon, kompozicije
Tomaž Gajšt – truba
Jošt Lampret – kontrabas

Pjevačica Ajda Stina Turek i vibrafonist Vid Jamnik mladi su slovenski glazbenici i skladatelji. Oboje su diplomirali na prestižnoj akademiji Berklee College of Music u Bostonu te su dobitnici nekoliko značajnih nagrada. Zajedno muziciraju u sastavu dua te u većim bendovima, s kojima aktivno nastupaju u Sloveniji i Hrvatskoj, ali i u SAD-u, gdje su neko vrijeme živjeli i stvarali. Njihove autorske skladbe našle su se na diskografskim izdanjima Music Slovenia – Jazz 2019, koja predstavljaju vrhunac slovenskog jazza. Sudjelovali su u projektu Songs for World Peace na Svjetskom danu mira 2020., nastupali na Ljubljana Jazz Festivalu u Cankarjevom domu te u Stalnom predstavništvu Slovenije pri UN-u u New Yorku.

Na pozornici JazzHR-a predstavit će svoj prvi zajednički album Rajska ptica (ZKP RTVSLO, 2022.), koji se stilski kreće od jazza preko latinoameričke glazbe do šansone. Sadrži slovenske autorske skladbe te obrade jazz standarada i poznatih slovenskih evergreena koje je popularizirala Elda Viler. U ovom projektu Ajda i Vid prvenstveno su se poigrali različitim zvukovima i mogućnostima vibrafona i vokala. Album je opuštajuć i umirujuć za slušatelje.

*Koncert se održava u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije*

WEB: https://www.facebook.com/ajdastinaturek
https://www.vidjamnik.com

Sljedeći događaj

21
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Kanconijer ciklus Zbora i SO HRT-a: Proljeće