28
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

JazzHR festival: Davor Doležal Quartet i Francesca Tandoi Trio

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

28. 02. 2024 | 19:30

JazzHR festival: Davor Doležal Quartet i Francesca Tandoi Trio

JazzHR festival: Davor Doležal Quartet i Francesca Tandoi Trio 2

share

JazzHR festival: Davor Doležal Quartet i Francesca Tandoi Trio

Davor Doležal Quartet

Koncertna promocija albuma Strange Beauty 

Davor Doležal – gitara, kompozicije
Nikola Šantek – klavir
Zvonimir Šestak – kontrabas
Mirsad Dalipi – bubanj
gost: Matija Dedić – klavir

Davor Doležal je gitarist, edukator, aranžer i producent iz Zagreba s dugogodišnjim glazbenim iskustvom. U proteklih 20 godina nastupio je diljem Hrvatske, ali i u regiji i svijetu. S kvartetom 4in3+1 nagrađen je Porinom u kategoriji najbolje jazz skladbe 2017. godine. Surađivao je i svirao s mnogim poznatim glazbenicima, kao što su Josipa Lisac, Matija Dedić, Tereza Kesovija, Valerija Nikolovska, Kristijan Beluhan, Jazz orkestar HRT-a, Saša Antić, Aki Rahimovski, Nina Badrić te mnogi drugi. 

Sa svojim kvartetom publici JazzHR-a će prvi put predstaviti svoje autorske kompozicije s albuma Strange Beauty (Croatia Records, 2022.), koje je posvetio važnim ljudima u svojem životu. Nit vodilja mu je bila napraviti album s autentičnim jazz instrumentima, koji će donijeti prirodni “topli” zvuk. Doležal za kolege u kvartetu kaže da su redom njegovi dragi prijatelji, a k tome i vrsni muzičari, i upravo zbog toga smatra da se dogodila ta prijeko potrebna „magija“ tijekom snimanja albuma. Međusobno uvažavanje, slušanje, komunikacija te naposljetku i uživanje, glavne su značajke ovog kvarteta. Uz njegovu stalnu postavu će mu se kao gost na pozornici pridružiti i Matija Dedić, koji je na albumu odsvirao skladbu ”Tune for Woody”.

WEB: https://www.facebook.com/davor.dolezal/

 

Francesca Tandoi Trio
Koncertna promocija novog albuma Bop Web

Francesca Tandoi – klavir, vokal, kompozicije
Matheus Nicolaiewsky – kontrabas
Sander Smeets – bubnjevi

Talijansku jazz pijanisticu, pjevačicu i skladateljicu Francescu Tandoi kritičari i kolege su prozvali jazz zvijezdom u usponu i jednim od najzanimljivijih mladih talenata na međunarodnoj jazz sceni. Nastup na pozornici JazzHR-a bit će ujedno i njezin prvi nastup u Hrvatskoj. Francesca se kao prateća glazbenica pojavljuje na više od 20 snimaka (na četiri s legendarnim američkim saksofonistom Scottom Hamiltonom), ali klavirski trio joj je zasigurno najdraža postava. Kao predvodnica svog trija dosad je izdala šest albuma: For Elvira, Something Blue, Magic Three, Wind dance (koji se nalazi u TOP 10 najboljih albuma 2016. godine prema japanskom časopisu Jazz Life), When in Rome i Hope.

Izdavanje njezinog novog, sedmog albuma Bop Web (Nuccia Records, 2024.) planirano je za veljaču 2024., upravo pred njezin nastup u Zagrebu. Album sadrži 8 skladbi, i to
6 autorskih te dvije obrade poznatih pjesama Stevieja Wondera i Antonija Carlosa Jobima. Bop Web – skladba po kojoj je album dobio naziv, jasna je posveta jednoj od najutjecajnijih osoba u povijesti jazza – Dizzyju Gillespieju, a inspiraciju crpi iz harmonijske strukture njegove skladbe Be-Bop. Iako je njena poveznica s jazz tradicijom očita, Tandoi je uvijek usmjerena prema budućnosti u svom skladateljskom i aranžerskom pristupu. Jedinstveni zvuk ovog trija i ovog albuma proizlazi iz susreta različitih kultura i zvukova, ujedinjenih vatrenom strašću prema jazzu, swingu i potrazi za autentičnim glazbenim izričajem.

*Koncert se održava u suradnji sa Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu

WEB: https://francescatandoi.it

Sljedeći događaj

28
velj
Slavonski Brod
Glazbena škola Slavonski Brod
Filip Novosel i Mia Elezović u Slavonskom Brodu