16
ožu
Zagreb
Tvornica kulture

JazzHR u Tvornici kulture - Sandra Halužan | Ivan Bonačić

Zagreb | Tvornica kulture

16. 03. 2022 | 19:30

JazzHR u Tvornici kulture - Sandra Halužan | Ivan Bonačić

JazzHR_koncert01_newsletterCover

share

Sandra Halužan hrvatska je multiinstrumentalistica, vokalistica, vokalna pedagoginja, aranžerka i skladateljica. Potječe iz glazbene obitelji, gdje već od najranije dobi pokazuje veliki interes za glazbu i stječe prva glazbena znanja. Klasičnu glazbenu naobrazbu stječe u glazbenim školama „Vatroslav Lisinski“ (teorija glazbe i klarinet) i „Blagoje Bersa“ (solo pjevanje). Tijekom srednje škole usavršava se na vokalnim i instrumentalnim seminarima klasične glazbe.
2017. godine se upoznaje s cijenjenom jazz vokalisticom Lelom Kaplowitz koja ju uvodi u jazz improvizaciju te holistički pristup pjevanju. 2018. godine pohađa Berklee Summer School at Umbria Jazz Clinics u Perugii, a 2019. i 2020. godine JM Summer School u Grožnjanu gdje uči i svira sa svjetskim imenima jazza i suvremene glazbe poput Patrice Williamson, Jeffrey Ramsey, Dennis Montgomery III., Matthew Nicholl, Yoron Israel, Jeff Stout, Louis Bonilla, John Riley, Alex Sipiagin, Dick Oatts, Thana Alexa i drugi.
U proljeće 2019. nastupa na JazzHR-u u sklopu natječaja “Nove nade jazza“.
Iste godine osvaja natječaj Ministarstva kulture i medija „Ruksak pun kulture“ s projektom „Glazbeni vremeplov“ i radionicom „Svemir zvuka“, kroz koje približava glazbenu kulturu (razvitak glazbe kroz vrijeme) djeci koja žive u mjestima koja nemaju omogućen pristup kulturi. Od 2018. godine podučava individualno suvremeno i jazz pjevanje te zborno pjevanje u Glazbenoj školi “Ladislav Račić” (Rock akademija) u Zagrebu.

Prije 2 godine, Halužan okuplja kvartet u sastavu Joe Kaplovitz (klavir), Bojan Skočilić (kontrabas) i Antun Profeta (bubnjevi), a ona sama pjeva te svira saksofon, klarinet i indijansku flautu. U tom sastavu komponira i izvodi jazz aranžmane autohtonih zagorskih skladbi, te autorskih skladbi na autohtonom zagorskom jeziku.
Album “Vu plavem” (Geenger Records) broji 9 skladbi koje su snimljene akustično, uživo, od 8. – 9. siječnja 2022. godine, u Studiju 21 Joe-a Kaplowitza, gdje je album također i miksan i masteriran.
Na albumu se nalaze autohtone zagorske skladbe iz davnih 1900-ih i kasnijih godina koje je Sandra aranžirala u novom jazz/blues stilu, te autorska skladba ”Iščem”.
Pjesme govore o čovjeku iz Zagorja, načinu življenja na zagorskim bregima prije više od sto godina, o mukama težaka, preživljavanju rata, odlascima i ponovnim vraćanjima svojim korijenima i precima, univerzalnoj ljubavi, te vječnoj potrazi za suštinom bivanja.
Kroz album “Vu plavem” stare skladbe ponovno žive, ali u sasvim novom ruhu, bojama, linijama, zvukovima i ritmovima te donose duh starog vremena na potpuno novi način.
Ivan Bonačić je saksofonist, flautist i skladatelj, rođen u Dubrovniku 1988. Glazbeno obrazovanje počinje u glazbenoj školi Luka Sorkočević kao klarinetist u osnovnoj školi, a srednjoškolsko obrazovanje završava kao saksofonist. Od svoje dvanaeste godine nastupa na različitim pozornicama. Surađuje na nekoliko projekata na Dubrovačkim ljetnim igrama kao scenski glazbenik u predstavama „Kolumbo“, „Posjet Stare Dame“ i „Grižula“. Nakon završene srednje glazbene škole upisuje glazbenu akademiju i 2014. godine diplomira na jazz odsjeku Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi Prof. Karlheinza Miklina. Tokom studija nastupao je i učio sa različitim glazbenicima svjetskog renomea poput Carle Bley, Steve Swallowa, Ed Neumeistera, Louis Diega Bonille, Don Menze, Michael Abenea. Također surađivao je sa grupama i glazbenicima iz Hrvatske: Teo Martinović, Valetudo, B’s Funstallation, Miro Kadoić, Otpisanimator, F5, Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić, Zvonimir Šestak, Borko Rupena, Matija Dedić i drugima. Kao solist i aranžer, najviše je suradnji ostvario sa Jazz orkestrom HRT-a na ciklusima „Nove skladbe“ i „New Generation“. Nastupao je kao solist sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u programima „Beatles Revival Orchestra“ i „ Rhapsody in Blue“ (G.Gershwin). Osvojio je nagradu „Status“ Hrvatske glazbene unije u kategoriji Jazz saksofon za 2020. godinu. Iste godine nastupa kao solist na Svečanom otvaranju 71. Dubrovačkih ljetnih igara. 2017. snimio je album autorskih skladbi, “Kraken”, u izdanju Geenger Records-a.

Ivan Bonačić svoj je kvartet osnovao još u studentskim danima kao rezultat različitih suradnji i ponajviše rada na vlastitim kompozicijama. Trenutno uz njega nastupaju Viktor Lipić (orgulje), Filip Pavić (gitara) i Borko Rupena (bubnjevi). Nakon albuma prvijenca „Kraken“ (Geenger Records, 2017) Bonačić predstavlja svoj drugi, također autorski album „Dream Aviary“ (2022). Na albumu se nalazi šest skladbi koje su nastala u periodu od proteklih par godina i čine presliku autorovih impresija i životnih situacija. Album je dobio naziv po prostoru aviary (hrv. volarij), koji je ograđen i u kojem se nalaze različite ptice koje mogu slobodno letjeti, ali samo u granicama tog prostora i dream (hrv. san). Tako je nastao Dream Aviary tj. imaginarni prostor u kojem je naše postojanje i u kojem se naši životi ne prestaju događati zato što svijet prolazi kroz turbulencije, prostor koji ima svatko i u kojemu njegovi snovi mogu slobodno letjeti i stvarati nove vizije budućnosti koja nas čeka. Na albumu se mogu čuti utjecaji raznih tema, promišljanja i iskustava života – od starih majstora i uzora poput Joea Hendersona, preko ljeta, Brazila i migracije lastavica u naše krajeve pa do dubrovačkog Lapada i oblaka koji ga nadvisuju.

Sljedeći događaj

16
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Martina Jembrišak, harmonika