19
svi
Zagreb
Klub Močvara

June of 44, Peach Pit, Polaroid

Zagreb | Klub Močvara

19. 05. 2022 | 20:00

June of 44, Peach Pit, Polaroid

June of 44

share

Davne 1999. narodne su mase nestrpljivo čekale zagrebački nastup grupe June of 44, jednog od tada najvećih imena američkog post/noise/math rocka i perjanice izdavačke kuće Quarterstick, podetikete kultnog Touch and Go Records.

Kao podrška su trebali nastupiti Peach Pit i Lunar, a koncert je organizirao Ivica Baričević Bara, dobri duh hrvatske nezavisne rock scene. Koncert se, zahvaljujući vrlo revnoj graničnoj policiji, održao bez June of 44.

No, kako dobre stvari dolaze onima koji čekaju, svega 23 godine kasnije, na 20. obljetnicu Barinog preranog odlaska, June of 44 dolaze u Zagreb i sviraju Bari u čast!

JUNE OF 44 (SAD)
Web: BandcampFacebookInstagramSpotify

June of 44 su 1994. osnovali članovi grupa Rodan, Codeine, Lungfish i Hoover, a legenda kaže da su se momci sastali u New Yorku i, u roku od dva mjeseca otkako su zajedno odsvirali prvu notu, u studiju Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema snimili briljantan prvi album, “Engine Takes to The Water”. Suvišno je reći da su kritičari oboreni s nogu, a pale su usporedbe sa Slintom i Willom Oldhamom.

Iduće godine objavljuju izvrstan “Tropics and Meridians”, nakon kojeg ih pak uspoređuju s Tortoise i The For Carnation, a do 1999. slijede još “Four Great Points” i “Anahata”, jedan bolji od drugog – no June of 44 ionako nisu u stanju snimiti loš album. Tada su trebali doći u Zagreb, no iz već spomenutih razloga se to nije dogodilo, a June of 44 su iste godine prestali svirati, zasigurno zbog toga što ih je propast zagrebačkog koncerta demoralizirala i dotukla.

Nakon razlaza, članovi su ostali glazbeno aktivni i osnovali bendove poput Shipping News, HiM i Just a Fire, od kojih smo posljednja dva u nekoliko navrata i vidjeli na zagrebačkim pozornicama.

No, premotajmo u 2018., 19 godina nakon što su posljednji put svirali zajedno, kad se June of 44 povodom 30. rođendana grupe Uzeda okupljaju za nekoliko koncerata u Italiji i… ostalo je suvremena povijest. Uprava Indie emo naočala bila je dijelom ekspedicije koja ih je tada išla pogledati u Bolognu i može potvrditi da joj je to u top 5 koncerata u životu, a June of 44 su tom prigodom razorili kao da nisu imali pauzu od skoro dva desetljeća.

U Europu su se vratili 2019., između ostalog su nastupili i na Primavera Festu u Barceloni i nastavili biti sporadično aktivan bend, a 2020. su čak objavili i novi/stari album, “Revisionist: Adaptations & Future Histories…”, na kojem su na drukčiji način odsvirali neke stare stare, a dvije od njih su remiksirali John McEntire iz Tortoise i Matmos!

I eto, u 2022. konačno stižu u Zagreb. Bara, ovo je za tebe.

PEACH PIT (Zagreb)
Web: Bandcamp

Nakon što smo dogovorili June of 44, idući logičan korak bio je provjeriti jesu li Peach Pit zainteresirani za ispravljanje povijesne nepravde iz ’99.

Naravno, bili su apsolutno za – majstori kompliciranog rocka su nakon skoro deset (!) godina pauze ionako planirali povratak, zapeti su kao puške i uvježbani kao sat te nema bolje prigode za njihovo ponovno ukazanje od baš ovog Koncerta za Baru!

POLAROID (Zagreb)
Izvorna ideja ovog Koncerta za Baru bila je ponoviti identičan lineup kao ’99.
Kako je grupa Lunar uslijed nepostojanja spriječena nastupiti, jedino dostojno rješenje bilo je pokucati na vrata nezaboravljenog asa Saše Relića iz Stormsa i Don’t Mess With Texas, a također i člana ondašnje postave Lunara te dogovoriti da on i njegova vjerna gitara na ovom gigu nastupe pod imenom Polaroid.

Koncert se održava u sklopu programa Indie emo naočale.

 

Sljedeći događaj

19
svi
Zagreb
Kaptol Boutique Cinema
Labuđe jezero (kino projekcija)