11
ožu
Koncert za spavanje (live stream)
ONLINE

Koncert za spavanje (live stream)

Koncert za spavanje (live stream) | ONLINE

11. 03. 2022 | 23:59

Koncert za spavanje (live stream)

share

Koncert za spavanje duracijska je sound art izvedba za usnulu publiku u trajanju od 8 sati, a održati će se u noć s 11. na 12. ožujka 2022. Online verzija koncerta za spavanje nastaje kroz suradnju sedmoro autorica i autora: Hrvoslava Brkišić, Tin Dožić, Andro Giunio, Vanda Kreutz, Branimir Norac, Sven Sorić i Branimir Štivić. Izvedbom se dovode u odnos pitanja privatnog i javnog, odmora i rada, svjesnog i nesvjesnog te načinje pitanje toga što znači uroniti u medij. Uvođenjem digitalnog posredstva u koncert za spavanje, te izmicanjem iz galerijskog u online kontekst, naglasak se stavlja na premošćivanje udaljenosti, na približavanje kroz distance. Na ovaj način zamoran prostor digitalnih medija – prostor koji sve više asociramo s radom od kuće, online nastavom i zoom sastancima postaje otvorenom formom ili mekim prostorom, a računalo ili laptop umjesto zamornog uređaja postaju generatorima snovitog ambijenta u privatnom prostoru spavača/ica. Publika se poziva da ovu izvedbu konzumira okrećući se od laptopa, ležeći i spavajući u svojim spavaćim sobama, s ugašenim ekranima i ugodno namještenim razinama zvuka na zvučnicima ili slušalicama. Želimo stvoriti privremenu zajednicu spavača/ica, a zvuk i glazba služe kao objekt za ulaz u to dijeljeno iskustvo. Sama izvedba sačinjena je od svirke uživo i korištenja unaprijed pripremljenih uzoraka zvuka (samplova), petlji (loopova), terenskih snimki (field recordinga) i već odsviranih kratkih sekvenci. Izvođači/ice elemente pripremljenoga i živoga kombiniraju improvizacijom na licu mjesta, stilski se oslanjajući na ambijentalnu i drone glazbu, razmišljajući o toplini snova, ali i košmarima i nesanici.
Poveznica za praćenje koncerta biti će naknadno objavljena.
Live stream je besplatan, no s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju izazvanu ratom u Ukrajini, pozivamo publiku da novčanom donacijom podrže jednu od sljedećih inicijativa:
– Nova Ukraine: provides humanitarian aid to vulnerable groups and individuals in Ukraine. Donate here: https://novaukraine.org/donate/
– United Help Ukraine: provides medical supplies to injured soldiers and supports widows. http://unitedhelpukraine.org/
– Help Wounded Ukrainian Soldiers: provide medical rehabilitation to wounded Ukrainian soldiers with serious spinal trauma. https://novaukraine.org/helping-wounded-soldiers/
– NGO Come Back Alive: provide material and technical assistance to the Ukrainian Armed Forces https://savelife.in.ua/en
– Razom Inc: fosters civic engagement amongst Ukrainians. https://razomforukraine.org/donate/
– Save Children – post from Facebook. Together with the “Save Ukraine” Mutual Assistance Center we are conducting the evacuation of Ukrainian families from combat zones in Luhansk, Donetsk, and other regions.www.joinexitus.org
Biografije izvođačica i izvođača:
Hrvoslava Brkušić diplomirala je filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji. Kao montažerka radila je na brojnim dokumentarnim, igranim i eksperimantalnim filmovima. Filmovi su bili prikazivani na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima, Zagred dox, 25fps, Pula film festival, Sarajevo film festival, Beldocs, IDFA Amsterdam, IFF Roterdam, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, CPH: DOX, Oberhausen, …
U umjetničkoj praksi izražava se kroz zvučne instalacije, nastupe uživo, film i video. Polje interesa u umjetničkoj praksi pronalazi u istraživanju i eksperimentiranju zvukom kroz radio frekvencije (AM, UKV, misteriozni radio signali, EME komunikacija, …) i istraživanju različitih filmskih i video medija (16 mm, DV, found footage, …) Izlagala je na različitim manifesacijama i festivlima u regiji i inozemstvu, Izlog suvremenog zvuka, Zagrebački muzički biennalle, 25fps, zatim u Italiji, Engleskoj, Irskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Litvi, Austriji. Jedna je od osnivačica i članica umjetničkog kolektiva Ljubavnice. Dio je Restartovog edukacijskog tima i niz godina radi kao predavačica i mentorica u Školi dokumentarnog filma, te kao vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti na novim medijima i nastavničkom odsjeku.
Tin Dožić (Rijeka, 1989.) završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (2016) i studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2016). U svojoj praksi često polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijem, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama. Svoj rad temelji na istraživanju medija. Područja interesa su mu materijalnost medija, (mračna) ekologija, DIY kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima. Dožićev rad Pjesme za antropocen osvojio je nagradu Zlatna lubenica na festivalu Media Mediterranea 2018. godine. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2019. i alumni WHW akademije u generaciji 2019./2020. Kao član autorskog tima: Sven Sorić (vizualni identitet), Hrvoje Spudić (vizualni identitet), Sara Salamon (video animacija) i Tin Dožić (oblikovanje zvuka) dobitnik je Nagrade 55. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna (2020.) za mlade autore do 35. godina za vizualni identitet za 30. MBZ: Muzički biennale Zagreb / Music Biennale Zagreb. Član je HZSU.
Andro Giunio je grafički dizajner, docent na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici i umjetnik. U umjetničkoj praksi bavi se zvučnim performansom, samostalno i u kolaborativnim projektima sa umjetnicima iz područja novomedijske umjetnosti, glazbe i suvremenog plesa. U svom radu istražuje ideje temporalnosti u glazbi, memorije, dokumentiranja, snimanja i reproduciranja u kompozicijama i improvizacijama sviranjem uživo, formiranjem petlji i manipuliranjem postojećih zvučnih uzoraka i zapisa na digitalnim i analognim medijima za reprodukciju. Sudjeluje u sklopu Platforme novog zvuka Sinelinea (2012., 2013., 2016.), izvodi kompoziciju za “Sliku od zvuka” na trećem programu Hrvatskog radija (2017. samostalno, a 2018. u kolaboraciji sa Miodragom Gladovićem), sudjeluje u rezidencijalnom programu Galerije Miroslav Kraljević “Otvoreni studio” (2018.), izvodi na Izlogu suvremenog zvuka u Studentskom centru (2018.), u Muzeju suvremene umjetnosti (2021.), autor je glazbe za predstavu/izložbu kolektiva BADco. “Iskop” (2018.) i sudjeluje u kolaborativnim projektima i performansima Koreografija utopije i Utopija produženog ovdje i sada (2018.–2021). Godine 2021. u suradnji sa autoricom Lanom Hosni izvodi predstavu “Soma Diva” u Centru kulture na Peščenici (KNAP).
www.androgiunio.net
Vanda Kreutz rodila se 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i
dizajna u Zagrebu upisala je dodiplomski studij animacije i novih medija te diplomski studij novih
medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 2018. godine. U umjetničkoj
praksi istražuje područje eksperimentalnog filma, animacije, fotografije i audiovizualne
instalacije. Od 2014. godine sudjeluje u edukaciji djece i mladih kroz filmske radionice.
Branimir Norac stekao je zvanje akademskog klarinetista na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao klasični glazbenik surađivao je s mnogobrojinim orkestrima i ansamblima ( Zagrebačka filharmonija, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, MAG ansambl u Splitu, Zadarski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar). Osim izvedbenom praksom bavi se i kompozicijom te u svojim djelima kombinira klasičnu i eksperimentalnu glazbu.
https://branimirnorac.bandcamp.com/
Sven Sorić je freelance grafički dizajner. Na zagrebačkoj underground muzičkoj sceni prisutan je godinama kao dizajner, ali i izvođač (u brojnim više ili manje opskurnim pank bendovima). Zvukom je sudjelovao u projektima Koncerata za spavanje Tina Dožića u Berlinu i Silbi, “1m2 zlata” Hrvoja Spudića u Zagrebu i Beču te u koautorstvu s Tinom Dožićem na izvedbi “Streaming coordinates” u Sisku. Jedan je pripadnika grupacije nezavisnih autora koji sjede u M28.
https://svensvensven.com
Branimir Štivić (1991., Cerić) diplomirao je Nove Medije na ALU u Zagrebu (2021.) i Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu (2015.). U svojem umjetničkom radu bavi se zvučnim i svjetlosnim instalacijama, a/v performansom, živim filmom, expanded-cinema performansom, programiranom umjetnošću, umjetnom inteligencijom i zvukom za suvremeni ples. Pretežito počinje od zvuka, a tehnologiju i programski kod u recentnim radovima koristi kao glavni medij za multidisciplinarni pristup u istraživanju medijalnosti zraka, disanja, tla, izgubljenih materijala (“lost footage”), neuralne sinteze, animizma, vitalnosti objekata i materije u doba tehnosfere i antropocena. Surađivao je sa DB Indoš: Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, u performansu I:O:, te je izlagao na grupnim i samostalnim izložbama u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, galeriji Lazareti, Šira, Prozori, Pogonu jedinstva, Kazamatu, NMG@Praktika, Laubi, a izvodio je na festivalima suvremenog plesa Monoplay i Barutana te festivalima eksperimentalnog zvuka ZEZ, SineLinea i grafike Vector Hack.
branimirstivic.com
Program je podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu natječaja Programi razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe u 2021. godini.

Sljedeći događaj

12
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Lisinski subotom: Ivo Pogorelić