19
lip
Zagreb
Pogon Jedinstvo

Kontejnerov Zvučni piknik

Zagreb | Pogon Jedinstvo

19. 06. 2022 | 17:00

Kontejnerov Zvučni piknik

KONTEJNER-ov Zvučni piknik

share

Cjelogodišnja radna i svečana proslava 20 godina djelovanja kustoskog kolektiva KONTEJNER, organizatora brojnih festivala poput Touch Me, Device_art i Ekstravagantnih tijela, nastavlja se i u lipnju kada će se od petka 17. do nedjelje 19. lipnja u Zagrebu održati EMAP networking konferencija te u nedjelju 19. lipnja i KONTEJNER-ov Zvučni piknik s brojnim performansima među kojima se posebno ističe nastup najmlađeg domaćeg eksperimentalnog sastava Sešija s mlađim tinejdžerima koje su mentorirali i s kojima će svirati Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić i Pavle Jovanović.

Diskurzivni program “Readdress and Transgress” | subota 18/06 UHA

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije europskih medijskih umjetnika u usponu koja okuplja 15 značajnih europskih kulturnih institucija i organizacija posvećenih novomedijskoj umjetnosti te preko 80 partnera – poznatih institucija, festivala i laboratorija koji su fokusirani na digitalne umjetnosti, robotiku, bio art, video i druge oblike medijske umjetnosti. KONTEJNER kao član EMAP-a u Zagrebu organizira trodnevnu networking konferenciju koja će ugostiti predstavnike svih članica mreže, kao i umjetnike odabrane za ovogodišnje rezidencije. Konferencija je prilika za umrežavanje, razmjenu i detaljnije upoznavanje svih odabranih umjetničkih prijedloga koji nude uvid u našu sadašnjost i moguće budućnosti – radovi se bave temama poput živih mrtvaca, muškarcima koji rađaju te robotima koji liježu NFT jaja.

Konferencijski program koji se odvija u subotu 18. lipnja u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) otvoren je za javnost. U prostorijama UHA na Trgu bana Jelačića će se od 11 do 14 sati održati diskurzivni program na kojem će se pričati o stvaranju alternativnih sustava znanja, sučelja komunikacije i alternativnih platformi interakcije koje bi mogle preokrenuti posljedice kolektivne destrukcije i pomoći u izgradnji zdravije zajednice. Jedna od tema je i dekolonizacija kao glavna politika suživota, te ponovno promišljanje antropocentrizma i praktičnih aspekata u umjetničkim i kustoskim narativima u kontekstu modificiranja društveno etičkih vrijednosti, običaja, rutina i navika. Na diskurzivnom programu sudjeluju Yiannis Colakides, Arjon Dunnewind, Charlotte Jarvis, Jurij Krpan, Veronika Liebl, Tomislav Medak, Davor Mišković, Sunčica Ostoić, Heracles Papatheodorou i Dinko Peračić. Program će se održati na engleskom jeziku.

KONTEJNER-ov zvučni piknik | nedjelja 19/06 Pogon Jedinstvo, Klub Močvara

Trodnevna konferencija završava u nedjelju 19. lipnja u Pogonu i Klubu Močvara s raznovrsnim i bogatim glazbenim i performativnim programom koji počinje u 17:30 sati s nastupom Sešije, najmlađeg eksperimentalnog benda formiranog kroz KONTEJNER-ov edukativni program vođen u prvoj polovici ove godine pod vodstvom mentorskog tima glazbenika Nenada Sinkauza, Nenada Kovačića, Pavla Jovanovića i muzikologinje Davorke Begović, uz zaseban koncert glazbenika-mentora. Članovi Sešije su mlađi tinejdžeri od 13 i 14 godina u sastavu: Dan Herceg (bubnjevi), Bartol Knežević (gitara), Jan Knežević (synth), Mak Rizvanović (synth) i Filip Šarić (gitara).

Nastupiti će i kanadski novomedijski umjetnik, performer i skladatelj Martin Messier sa svojim novim audiovizualnim performansom Echo Chamber. Nakon što je prije 8 godina u Pogonu Jedinstvo postavio i ozvučio orkestar šivaćih mašina iz 1940-ih godina, Messier je ovaj put stvorio modularno sučelje inspirirano medicinskim tehnologijama i tehnikama pomoću kojeg istražuje rezonancu, svjetlo, sjene i samo ljudsko tijelo. Performans će se izvesti dva puta, u 19:30 i u 21 sat.

U Močvari će se u 20:15 sati uživo izvesti nesvakidašnji kinetički audiovizualni performans ROTOЯ grupe autora na čelu s Peterom  Kutinom. Intenzivno ubrzavajući medijski koloplet zvuka, slike, svjetla i objekta, ROTOЯ se od rotirajuće zvučne skulpture pretvara u hologram, odnosno neobično zvučno tijelo. Glazbeni program KONTEJNER-ovog zvučnog piknika upotpunit će i nastupi Banana Zvuka i DJ, Osobna!. Ulaz na sve nastupe je slobodan.

Sljedeći događaj

19
lip
Zagreb
Pogon Jedinstvo
Martin Messier: Echo Chamber